Политика

ГЕРБ капитулира и отстъпи от високите глоби за нарушения на здравните мерки, приемат нови правила на пожар

ГЕРБ капитулира и отстъпи от високите глоби за нарушения на здравните мерки, приемат нови правила на пожар

 

 

img_20191001_155531

 

 

 

Колегиите на ВСС няма да определят по кои дела да текат сроковете в кризата, капитулираха управляващите, пише вестник СЕГА.

 

 

Тежката глоба от 5000 лв., която управляващите заложиха в Закона за здравето срещу нарушителите на противоепидемичните мерки, ще бъде сериозно намалена. Престъпването на мерките ще се наказва с 300 до 1000 лв., а при рецидив – от 1000 до 2000 лв., предлагат група депутати от ГЕРБ с поправка в закона за извънредното положение.

 

 

 

Имуществената санкция от 15 000 лв., предвидена досега за юридически лица и еднолични търговци, също се орязва – от 500 до 2000 лв. при първо нарушение, а при второ – от 2000 до 5000 лв. Тези разпоредби засягат само нарушения, които не представляват престъпление.

 

 

 

Управляващите са внесли и редица други промени в закона, който предстои да бъде разгледан на второ четене в парламентарната правна комисия в неделя. Друга поправка засяга въпроса по кои дела ще продължат да текат сроковете в периода на извънредното положение. Юристите на ГЕРБ изглежда са се стреснали от обвиненията, че нарушават конституцията с първоначалното си предложение да се позволи на колегиите на Висшия съдебен съвет (ВСС) да определят кои ще бъдат тези производства. Затова са послушали предложението, което направи правосъдният министър Данаил Кирилов – въпросните производства да бъдат изредени в приложение към извънредния закон. Такова е добавено към проекта им.

 

 

 

Депутатите на ГЕРБ са записали още в законопроекта, че държавата няма да изплаща субсидии на политическите партии до прекратяването на извънредното положение. Така спазват партийното решение, взето след скандала с увеличените възнаграждения на народните представители. Парите, които партиите трябваше да получат от хазната през април, ще им бъдат изплатени чак в края на юни.

 

 

 

Поредна промяна ще претърпи разпоредбата за задълженията на длъжници. За периода на извънредното положение няма да се начисляват лихви за забава и неустойки, ако не се плащат задължения на граждани и юридически лица, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и др.), и по договори за лизинг. Задължението няма да може да бъде обявено за предсрочно изискуемо, нито договорът да бъде развален поради неизпълнение. Няма да бъде позволено да се изземват и вещи.

 

 

 

 

От ГЕРБ са решили да променят и редица текстове в Закона на МВР, засягащи даренията, които получава силовото ведомство. Няма да действа забраната да се взимат такива от общини, държавни структури и предприятия, или международни органи и организации, когато става въпрос за лични предпазни средства, дезинфектанти, спирт и други средства, предназначени за възпирането на заразна болест. В такива случаи дори няма да важат правилата, според които МВР трябва да вкарва своите дарения в публичен регистър, а договорите за даренията трябва да се одобряват от постоянна комисия, създадена от вътрешния министър.

 

 

 

 

ВМРО, които са партньори на ГЕРБ, предлагат да се развържат ръцете на министрите, областните управители и ръководители на други ведомства да намалят или изцяло да освободят от наем граждани и фирми, които ползват държавни имоти. „Воеводите” искат същото правомощие да се даде и на общинските съвети за отдадени под наем общински имоти.

 

 

 

 

Както и да се позволи на общинарите да намаляват отделни местни данъци и такси за някои категории физически и юридически лица – без друга конкретика. Аргументът за мерките – да се помогне на онези, които са преустановили или ограничили дейността си заради кризата. Такива мерки редица общини имали намерение да предприемат, но възникнали съмнения доколко са законосъобразни, посочват от ВМРО в мотивите си.

 

 

 

 

Редица нови мерки предлага и БСП. Социалистите искат НОИ да изплаща минималната заплата и дължимите осигурителни вноски на наетите на трудов договор в частния сектор към 13 март 2020 г., които са излезли в неплатен отпуск заради ограничителните мерки. Същата мярка настояват да се приложи и спрямо самонаетите, които не могат да извършват работата, за която се самоосигуряват. Търговците, които са спрели работа заради кризата, да не плащат местни такси за смет и за ползване на тротоари, площади и улични платна, предлагат още соцдепутатите.

 

Сега

 

segabg.com

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024