Европа

Това е първата държава в Европа, която сваля карантината

Това е първата държава в Европа, която сваля карантината

 

parva-strana-evropa-premahna-701

 

 

Властите в Чехия смекчиха много от мерките за борба с коронавируса, след като броят на новите случаи на COVID-19 в страната започна да намалява и това предизвика оптимизъм, че епидемията е овладяна.

 

 

 

В страната бяха премахнати ограниченията върху пътуването и преминаването на границата, както обяви министърът на здравеопазването Адам Войтех след среща на правителството на 22 април, предаде Ройтерс.

 

 

 

Властите ще позволят също така събирането на до 10 души на публичните места, вместо максимумът от двама, а също така считано от 27 април университетите в Чехия ще отворят врати.

 

 

 

Очаква се скоро да бъдат свалени и забраните за работа на повечето магазини. Все още обаче хората, които излизат навън ще са задължени да носят маски за лице. Забраните за големи обществени събития също още важат.

 

 

 

Войтех заяви, че стъпките за борба с пандемията са жизнено важни, за да не се претовари капацитета на чешката здравна система, но сега вече те могат да бъдат смекчени, макар и медицинските експерти по-рано да предупреждаваха да не се правят прибързани ходове, пише „Фокус“.

 

 

 

„Успяхме да се справим с епидемията изключително добре на територията на Чешката република“, каза Войтех на пресконференция.

 

 

 

Хората които пътуват в чужбина ще трябва да представят негативен тест за COVID-19 или пък да останат в самоизолация за 14 дни преди това, каза Войтех.

 

 

 

Общият брой случаи на COVID-19 в Чехия е 7138 по последни данни, а 210 души са починали. Броят активни случаи падна под 5 хил. по-рано за първи път от 8 април. От 27 април се очаква магазините с площ до 2500 кв. м. да отворят врати отново, наред с фитнесите и библиотеките.

 

 

 

Търговските центрове и другите магазини ще отворят на 11 май, а ресторантите, хотелите и театрите – на 25 май.

 

Глас БГ

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024