ОБЩЕСТВО

Протестът, 20-и ден: Килим от 500-еврови банкноти с лика на Борисов пред вилата му в Бояна

Протестът, 20-и ден: Килим от 500-еврови банкноти с лика на Борисов пред вилата му в Бояна

 

1595954732

 

 

 

Начало на ден 20 от антиправителствените протести, в които освен за оставката на кабинета, се настоява и за тази на главния прокурор Иван Гешев.

19.40 ч.

 

Не е ясно как точно ще протече днешния протест и дали събралите се пред Министерския съвет ще поемат на шествие из центъра на столицата. Припомняме, че предишните няколко дни възлови места в София бяха блокирани от демонстрантите.

 

Малко преди 20 ч. в района на така наречения „Триъгълник на властта“ присъстващите вече са стотици. Движението пред сградата на БНБ вече е спряно.

 

Протестиращите замеряха и сградата на Министерския съвет със зелени топчета. Своеобразният хепънинг бе наречен „Зелен поздрав за господин Борисов“, а идеята му е, че протестиращите искат чиста и зелена България.

 

18.30 ч.

 

Точно в 18.30 ч. започна инициативата „Масов следствен експеримент“ пред вилата на премиера Борисов. На място са Христо Иванов, Методи Лалов и Ивайло Мирчев, както и представители на младежката организация на „Демократична България“, които са инициатори на събитието. Само 30 минути след началото на акцията пред резиденцията на премиера Борисов има десетки хора. Чуват се бурни скандирания „Оставка!“.

 

Сред присъстващите са и представители на гражданската инициатива „БОЕЦ“.

 

Направи се демонстрация с хвърляне на пачки с фалшиви банкноти. Протестиращите искат да бъдат пуснати вътре, както премиера позволява на лица като бившия хазартен бос Васил Божков да влизат вътре.

 

На място има и тонколони, на които върви един от записите с гласа на премиера, които изтекоха в пространството.

 

С помощта на фалшиви банкноти от 500 евро бе изписана и думата „Оставка!“.
.

.

.

.

Това е поредната акция на младежите от политическата партия. Припомняме, че именно тяхна бе идеята за “Масовото пиене на кафе пред хотел Берлин”, а вчера имаше хвърляне на картички по случай рождения ден на депутата от ДПС Делян Пеевски пред сградата на БНБ.

 

“Масово писане на оставки” имаше пред централата на ГЕРБ по инициатива на гражданско сдружение “БОЕЦ” вчера.

 

Иначе – редовният протест в района на така наречения “Триъгълник на властта” е обявен за 17 ч. Това е двайстият пореден протест, в който гражданите застават под прозорците на властта. На място има засилено полицейско присъствие. Все още хората се събират в района на фонтана пред Президентството.

 

 

 

OFFNews ще следи на живо събитията в София.

 

 

 

 

 

 

Очаква се днес в 19.30 ч. да има и пореден протест пред сградата на Българската национална телевизия. Исканията са за оставката на генералния директор Емил Кошлуков.

 

Припомняме още, че в петък в сградата бяха блокирани лидерът на левицата Корнелия Нинова и председателят на ПП на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, които бяха гости в предаването “Панорама”. Наложи се те да бъдат изведени със полицейски кордон след няколко часа, като се стигна дори до рязане на ограда.

 

Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

 

 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

 

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

 

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.

 

 

Проверката от “отговорните институции”, ако изобщо я има, се точи по-тромаво от мач на ветераните на Витоша Бистрица. Ето защо решихме да напомним за всичко това на прокуратурата, като отидем на местопрестъплението, обявиха протестиращите.
Не искаме “Сахер”. Искаме Оставка!“.

 

 

 

 

 

“Ние сме много ядосани, защото компетентните органи, особено в лицето на прокуратурата, отказват по всякакъв начин да разследват истинността на тези записи. Те дори преди няколко дни излязоха със съобщение, че ще разследват дали това са СРС-та, а не дали нещата, които се говорят вътре са истински или не. Ние се надяваме да успеем да видим дали в тази вила могат да се записват такива записи“, каза Панайот Заров от Младежката организация на ДСБ пред БНР.

 

 

 

 

И допълни: “Другият аспект на нещата, които ще проверим, е дали твърденията на г-н премиера са истина, че всеки може да влиза в тази вила, да аранжира, да подрежда и да снима. Така че ние ще сме се подготвили с реквизит и от тази гледна точка се надяваме акцията да не успее в тази си част. Защото тук става въпрос за национална сигурност и за сигурността на всеки един министър-председател“.

 

 

 

 

 

Самият факт, че има такива записи, има такива съмнения за огромни нередности и използване на институции като бухалки, за каквито се говори в записа, се надяваме да възбудим още веднъж общественото недоволство, за да може този път наистина поне някоя институция да каже – хайде да проверим, за да може да изчистим тези неща“, каза Заров.

 

 

40 дни цари пълно мълчание за проверка за доходи на премиера, които той няма как да обясни. В същото време виждате колко бързо действа Гешев, когато става дума за политически опоненти като президента Румен Радев и други фигури. Колко бързо в тези случаи прокуратурата пуска всичко, което е намерила – снимки от вътрешността на къщата на хора, които са обект на интерес.

 

 

 

 

Това мълчание на Гешев е най-важното, защото е заредено със зависимости. Всички знаем, че във всеки един момент прокуратурата може да си отвори очите и да започне разследване срещу премиера. Няма начин ние да не си даваме сметка, че това е един от начините, по който България се управлява от хора, които са зависими и които са „на трупчета“, ако използвам прокурорски език. Целият този модел на корупция, на липса на разследване и отчетност, е концентриран тук, в тази вила. Искаме да го покажем, преди да се присъединим към протеста пред Министерски съвет“, коментира лидерът на „Да България“ Христо Иванов.

 

 

Протестиращите излъчват по тонколони и записите с гласа на Борисов, в един от които той нарича с изключително груби определения председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

 

 
В същото време в центъра на София протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев отново са на площада. Денят на протест е 20-ти поред.

 

Епицентър, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024