Коментари

”Der Spiegel”: Премиерът на България е нарушил международните конвенции

”Der Spiegel”: Премиерът на България е нарушил международните конвенции

borisov_erdogan_bgnes
Как българският министър-председател Борисов стана поддръжник на Ердоган, разкрива в свое разследване престижното германско издание ”Der Spiegel”.

Разследванията на „Шпигел“ показват, че Бойко Борисов е помогнал на турския режим да преследва членове на опозицията. Премиерът на България е нарушил международните конвенции, твърди медията.

 

 

 

Той никога не е криел тайната на отвращението си към европейците. Реджеп Тайип Ердоган обвини федералното правителство в помощ за тероризма и обиди Франция като провокатор. От седмици той заплашва с война по море Гърция в борбата за газовите находища. Досега една държава от ЕС беше пощадена от тирадите на турския държавен глава: България.

 

 

 

Ердоган и българският премиер Бойко Борисов имат специално приятелство. Когато турското правителство изпрати бежанци в Гърция през март, границата с България остана затворена. В началото на коронарната криза Турция достави маски и тестови комплекти на София, разказва „Шпигел“, преведен от Либерта.

 

 

 

Приятелството на Ердоган очевидно има цена.

 

Изследванията на „Шпигел“ показват, че българското правителство е помогнало за преследването на няколко турски противници на режима – и по този начин е нарушило международните конвенции и правни принципи.

 

Тайните връзки от турското посолство в София, получени от „Шпигел“, предполагат, че премиерът Борисов, бившият български главен прокурор Сотир Цацаров и българската тайна служба са участвали активно в депортирането на турски член на опозицията след опита за преврат в Турция през юли 2016 г., въпреки че българските съдилища преди това изрично са протестирали срещу искане за екстрадиция, пише авторитетното издание.

 

Фрог нюз, Либерта

Коментари

More in Коментари

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024