Европа

Европарламентът обсъжда днес върховенството на закона и корупцията в България

Европарламентът обсъжда днес върховенството на закона и корупцията в България

0e4c796b414efaf4b612d1961f2ec845
Корупцията и липсата на върховенство на закона в България влизат във фокуса на разговорите в ЕП днес. Ще бъде обсъдена и проекторезолюцията на комисията LIBE.
Пленарната сесия е насрочена за 18 часа българско време.
Пред сградата в Брюксел ще се проведе протест. Там ще бъде и един от лидерите на общественото недоволство у нас проф. Велислав Минеков.
„Възнамерявам да извършва някои предателства не към родината, а по отношение на управляващата ни мафия. Сега ще видите на какво съм способен”, подчерта проф. Минеков преди да замине за Брюксел.

„Европейският парламент дълбоко съжалява, че събитията в България доведоха до значително влошаване зачитането на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите.

 

 

 

ЕП изразява солидарността си с хората в България и техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. Това е само част от текста на проeкторезолюцията.

 

 

 

 

В документа се казва, че в България има значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права и се добавя, че липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

 

 

 

 

Отправя се призив за задълбочено разследване на общоизвестните случаи със съмнения за корупция в страната и се посочват конкретни примери. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

 

 

 

 

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. Посочва се, че правосъдната система у нас не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване на отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

 

 

 

 

Изразява се също така загриженост от сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите през последните 10 години, както и от твърдения за използването на сила от българската полиция срещу деца, жени и репортери по време на протестите

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024