ОБЩЕСТВО

”Леглата не лекуват сами”: Показаха хаоса в здравната ни система с акция пред МС! СНИМКИ

”Леглата не лекуват сами”: Показаха хаоса в здравната ни система с акция пред МС! СНИМКИ

legla_bgnes
”Отровното трио”, ”Изправи се.БГ” и граждани се събраха на площада под прозорците на властта, за да разпънат болнични легла и да покажат на управляващите, че проблемите в системата на здравеопазването се дължат на липса на човешки ресурс. Те направиха своя импровизирана ”полева болница” на площада пред Министерския съвет.

Това е част от акция на доскорошните организатори на антиправителствените протести, която цели да покаже хаоса в здравната ни система, която все повече издиша под напора на епидемията от COVID-19. За проблеми съобщават редица медицински служители.

 

 

Протестиращите смятат, че твърде много човешки животи са загубени, а сегашното правителство не може да овладее ситуацията. Според тях решението да се разкриват нови легла в лечебните заведения не е основателно на фона на липсата на кадри в здравеопазването.

 

 

.
Снимка: БГНЕС.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
„Импровизираните легла пред МС илюстрират „борбата“ на правителството на Борисов със заразата. Изхарчени са безброй пари – 80 млн. лв. за вируса и в крайна сметка никой с нищо не се бори, освен че се крадат едни пари. Легла има, няма кой да ги обслужва. Те изгониха лекарите и медицинските сестри. Всичко опира до едни тестове и до едни бройки, които пускат на брифингите. Ефективна борба с вируса няма“, каза адв. Николай Хаджигенов

 

 

Мая Манолова изрази възмущение от това, че правителството и премиерът Бойко Борисов са оставили лекарите сами да се оправят в COVID кризата, като са ги принудили сами да търсят линейка, апарат за обдишване, средства за PCR тест, сами да си търсят кръвна плазма, като разкри, че такива обяви вече има в социалните мрежа.

 

 

„Правителството и Борисов свириха отбой. Бойко дезертира от първата линия на битката с COVID кризата като оставиха там лекарите и медицинските сестри да се оправят сами“, заяви тя и посочи, че властта пази имиджа си, като прехвърля отговорността за въвеждането на непопулярни мерки на местните щабове. Според нея мерките са много закъснели. Тя попита за какво са били похарчени 1,5 млрд. лв. европейски средства.

„Настояваме за осигуряване на безплатни PCR тестове за всеки, който има нужда от тях, за повишаване на цената на клиничната пътека за COVID-19, за достатъчно стимули за общопрактикуващите лекари и за лекарите-специалисти. Не само обещания, а реални пари за тези, които се борят за живота и здравето на българите“, каза Манолова.

 

 

Тя настоя още електронната система – електронна рецепта, електронно досие, електронни болнични най-накрая да станат факт, след като бяха обещава преди 8 месеца. “Настояваме държавни служители да бъдат командировани в регионалните здравни инспекции, за да има проследяване и карантиниране на тези, които са били контактни на заразени лица“, допълни тя, както и в битката с пандемията да се включат и частните болници, а държавата да осигури достатъчен финансов ресурс за социален патронаж на възрастните хора, които са под карантина.

 

Оф нюз, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

път пари

1 млн. тръгват на път за празниците, ето колко средно излиза нощувката на човек

април 28, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024