Европа

Меркел: Без големи празненства в края на годината. Посрещнете Коледа в тесен семеен кръг

Меркел: Без големи празненства в края на годината. Посрещнете Коледа в тесен семеен кръг

big_3286

 

 

 

Да посрещнат коледните и новогодишните празници в тесен семеен кръг призова германците канцлерът Ангела Меркел. Причината е борбата с разпространението на Ковид-19.

 

 

„Вирусът реагира различно и по-агресивно при по-ниски температури и Германия е принудена да въведе новите ограничения на обществения живот, за да защити здравната си система“, подчерта Меркел.

 

 

 

 

 

Ноември е решаващ месец. Ако хората в Германия искат да преживеят един „поносим декември“, трябва да се придържат към ограниченията. Защото те „биха могли да пречупят втората вълна на епидемията“, каза Ангела Меркел.

 

 

 

 

 

Влезлите в сила нови ограничения срещу коронавируса са спешно необходими, подчерта Меркел на извънредна пресконференция. Като аргумент за това тя приведе факта, че през последните 14 дни броят на новите инфекции се е утроил, а броят на пациентите, нуждаещи се от интензивни медицински грижи, се е удвоил през последните 10 дни. Целта е броят на новите зарази отново да спадне под 50 на 100 000 жители за период от седем дни. В момента този брой възлиза на 127,8 нови случая за седем дни, пише Дойче Веле.

 

 

 

Ако искаме „поносим декември“

 

 

 

 

Меркел апелира към гражданите да подкрепят новите ограничения: „От всеки един от нас зависи дали ще успеем да постигнем този съвместен успех през ноември, така че да се стигне до поврат в развитието на пандемията“, каза тя. Ако бързото разпространение на коронавируса бъде спряно през ноември, това би се превърнало в предпоставка за един относително „поносим декември“, когато пак ще трябва да се спазват правила, но ще има и възможност за повече свободи.

 

 

 

Новите мерки в сила през ноември включват затварянето на ресторанти, фитнес зали и театри. Жителите на Берлин проявяват разбиране.

 

 

 

Правителствата в Европа се сблъскват с много трудна ситуация за сдържане на заразата, тъй като техните граждани са уморени от подновените ограничения върху ежедневния живот, отбеляза Световната здравна организация

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024