Коментари

Математикът Петър Велков: Има няколко неща, които трябва да се направят след локдауна

Математикът Петър Велков: Има няколко неща, които трябва да се направят след локдауна

big_00000000025d

 

 

 

Математикът и и експерт по управление на кризите Петър Велков направи анализ на своята фейсбук страница за това какво трябва да се предприеме като мерки след локдауна у нас.

 

 

 

Ето и пълният му пост без редакторска намеса:

⁉️ Кои от проблемите в системата няма да реши затварянето (локдаунът) на държавата?

 

 

✅ То няма да реши именно системните проблеми. Системните проблеми са свързани с неефективните системи за тестване, проследяване и карантиниране, с недостига на хора, които да работят в РЗИ.

 

 

✅ Локдаунът не решава проблема с малкото тестове, които правим у нас, а то е ключово, за да овладеем пандемията.

 

 

✅ Локдаунът не решава проблемите, свързани с липсата на медицински кадри, които през лятото трябваше поне някаква част да бъдат обучени допълнително (студенти и други медици), нещо, което направиха много държави през летните месеци.

 

 

 

✅ Локдаунът не решава проблемите със събирането на данни, техния достъп и солидните анализи, които могат да се направят на база на тях.

 

 

 

✅ Локдаунът не решава, така да кажем, не обучава хората да спазват мерките, което е другият ключов елемент. От една страна имаме провал на държавата при управлението на пандемията, а от другата страна имаме провал на морала и на обществото ни, което е свързано с това, че голям % от българите не вярват, че има вирус и не спазват елементарни мерки.

 

 

 

⁉️ Какво трябва да се направи след локдауна?

✅ Да се повиши тестването.

 

 

 

✅ Да се повиши капацитетът на РЗИ службите с хора, които могат да извършват тестване, карантиниране, проследяване. В момента имаме няколко десетки хиляди официално позитивни и още стотици хиляди техни контактни, потенциално сеещи заразата необезпокоявани. Това е тотална абдикация да се проследява основния процес, по който може да се контролира пандемията.

 

 

 

✅ Да се създаде приложение за проследяване, което ще подпомогне професионалното управление на пандемията, ще подпомогне РЗИ службите и ще подигне възможности за управление, базирано на данни.

 

 

 

✅ Другото е обществото да спазва мерките и контролът от страна на държавата. Ако ние продължим да не спазваме мерките, в тези студени месеци, в които прекарваме много време в затворено пространство, много бързо ще се повиши отново заболеваемостта. Затова е важно и държавата да наложи контрол след като ние сами не можем…

 

 

 

✅ И последното нещо е – кои неща ще бъдат отворени? Още през лятото директорът на Harvard School го каза – ако дискотеките и баровете ви работят, имате висока заболеваемост в обществото, то училищата ви най-вероятно ще затворят. Просто трябва да имаме приоритети в съзнанието си, да видим кои неща са важни за държавата и обществото на този етап. Държавата да подкрепи, разбира се, хората, които страдат от липсата на доходи, да ги ангажира в други работни процеси.

 

 

 

Като дори една от моите идеи от месеци поне, е именно част от тези хора, които останат без работа, не просто безвъзмездно да им се дават някакви помощи, а на тези хора хем да им се плаща, хем да бъдат включени в тези процеси, в които държавата изнемогва – свързани с проследяване и извършване на най-различни такива контролни механизми и спомагателни дейности, които може да ги прави всеки човек, след кратко обучение.

 

 

 

 

✅ Така че има начини да се случат нещата, но просто се иска както политически воля, така и управленски капацитет, за да бъдат направени.“

 

 

 

 

Коментари

More in Коментари

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024