Европа

Невиждан спад на подкрепата за ЕС у нас от 2007 г. насам

Невиждан спад на подкрепата за ЕС у нас от 2007 г. насам

ek_mandat_bgnes
41% от българите възприемат либералната демокрация като заплаха за идентичността им, сочи проучване на ЦИД

В българското общество нарастват негативните отношения към евроатлантическите институции и ценности. Това става ясно от проучването „Тенденции 2020″ на словашката организация GLOBSEC и българския Център за изследване на демокрацията (ЦИД). Проучването се базира на оценки на общественото мнение в девет държави от Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

 

 

По-голямата част от българите продължават да одобряват членството на страната в Европейския съюз и НАТО и подкрепят демокрацията като предпочитана форма на управление. Забелязва се обаче негативно отношение специално към понятието „либерална демокрация“ – 41% я възприемат като заплаха за идентичността им, а много от тях са на мнение, че ЕС диктува прекомерно политиката на държавата.

 

 

„Българите започват да прехвърлят вината за отстъплението от демократичните норми и неефективността на демократичните институции в страната върху ЕС, който според мнозина оказва безмълвна подкрепа към управляващия, корумпиран елит. Като резултат, подкрепата за ЕС в България е спаднала с 13% – до 65%, което е най-ниското ниво на одобрение за членството в ЕС от присъединяването на страната през 2007 г.“, коментира Мартин Владимиров от ЦИД.

 

 

Гражданите от страните, включени в изследването, са по-склонни към споделянето на проруски настроения, включително и да вярват в пропагандни твърдения, разпространявани от Русия. Близо 4 от всеки 10 граждани в обхванатите държави членки на НАТО смятат, че Алиансът провокира Русия с изграждането на военни бази близо до руските граници.

 

 

От GLOBSEC изтъкват, че проруските настроения са особено силни в България, Словакия, Сърбия и Черна гора. Мнението, че Русия изпълнява ролята на „могъщия славянски брат“ се споделя от ¾ от анкетираните.

 

Така все по-малко хора възприемат Русия, а също и Китай, като заплаха за сигурността на държавите в региона.

 

От Центъра за изследване на демокрацията посочват, че от геополитическа гледна точка българското общество е трайно разделено по линия на противопоставянето Изток – Запад, според което близките културни, религиозни и исторически връзки с Русия са несъвместими с начина на живот на западното общество.

 

 

Русия се възприема като закрилник на традиционните християнски и морални ценности и нейните мотиви не се поставят под въпрос.

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024