Европа

Фон дер Лайен: ЕС не се състезава с никого за ваксинирането срещу COVID-19

Фон дер Лайен: ЕС не се състезава с никого за ваксинирането срещу COVID-19

 

 

fon-der-laien-es-ne-se-sastezava-s-nikogo-za-vaksiniraneto-sreshtu-covid-19--1

 

 

„Европейският съюз не се състезава с никого по отношение на ваксинирането на населението срещу COVID-19.“ Така председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се опита снощи да парира критиките за бавния ход на процеса в 27-те страни членки, който се очаква да се забави още повече заради производствените проблеми на компаниите производителки на ваксини.

„Дванадесет милиона дози са използвани от началото на кампанията. Общият брой, с който разполагаме обаче е 18 милиона. Постигнахме добър напредък. Разбира се, предстои ни труден етап – през февруари и март. Но през второто тримесечие ще дойде ваксината на „Джонсън и Джонсън“, а останалите фармацевтични компании ще са преодолели първоначалните проблеми и ще можем да очакваме значително увеличение на дозите ваксина“, каза тя.

Пред ZDF Фон дер Лайен отбеляза, че с британския премиер Борис Джонсън са се разбрали да не си пречат взаимно за доставките на ваксини от различните производители:

„В този дух трябва да подхождаме към пандемията. Противникът ни е вирусът, а фармацевтичната индустрия е част от решението. Ние искаме 70% от възрастното население на Европа да бъде ваксинирано до края на лятото. Това ще е огромно постижение.“

Председателката на Еврокомисията направи снощи и днес две съобщения, с които се надява да намали критиките от страните членки.

Едното беше, че „АстраЗенека“ е намерила допълнителни 9 милиона дози от своята ваксина, които ще достави на Евросъюза до края на март. Така очакваните количества от английско-шведската компания стават 40 милиона дози – половината от количеството, което тя трябваше да достави по договор.

Днес Фон дер Лайен пък обяви, че „Пфайзер“ и „Бионтех“ ще доставят допълнителни 75 милиона дози от своята ваксина в Европа през второто тримесечие.

Това, както отбеляза агенция Ройтерс, вече беше съобщено миналия месец, но беше важно да се потвърди след като са завършили работите по увеличаване на капацитета на производство в завода на „Пфайзер“ в Белгия. Така до края на годината се очаква доставките от първата одобрена от Евросъюза ваксина да надхвърлят 600 милиона дози.

Германската компания „КюърВак“ ще произведе 300 милиона дози от своята ваксина до края на годината, съобщи изпълнителният директор Франц-Вернер Хаас.

Препаратът обаче още е във фаза на изследвания и предварителни резултати се очакват до края на март. Когато този процес завърши, в производствения процес ще се включи и фармацевтичният гигант „Байер“, който идната година ще помогне с производството на 160 милиона дози ваксина срещу COVID-19.

 

Факти

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024