Европа

Борисов размаха пръст на ЕС във Виена: Или ваксини по равно, или ще се обърнем към Русия и Китай

Борисов размаха пръст на ЕС във Виена: Или ваксини по равно, или ще се обърнем към Русия и Китай

big_8

 

Бойко Борисов постави ултиматум на ЕС за ваксините. Премиерът на България настоя ваксините в Европейския съюз да бъдат разпределени според населението в страните.

 

 
Борисов заяви в Австрия, че никоя от компаниите-доставчици не спазва договорите, като предоставя по-малко от планираните дози, за разлика от евространите, които са коректни платци.

Премиерът каза още, че както Брюксел е поискал, страните са се въздържали да водят преговори за руски и китайски препарати. Той обаче каза, че ако няма равно разпределение, може да се обърнат към трети страни за ваксини. Борисов изрази надежда, че ако има несправедливост в ЕС в разпределението, тя ще бъде поправена.

 

 
Във Виена се проведе работната среща на премиера Бойко Борисов с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия –  Андрей Пленкович.

 

Шестимата лидери обсъдиха позицията им за справедливо разпределение на ваксините срещу коронавируса въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС. Заявките, изпращани от държавите-членки следва да бъдат изпълнявани в обема на заявените количества едновременно и пропорционално на населението на страните.

 

Участниците в срещата подкрепят инициативата на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на миналата седмица призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро.

 

На брифинга след срещата премиерът на България напомни още, че у нас идват избори на 4 април и разчитаме на доставките на ваксини, за да може хората да гласуват безопасно, без да се притесняват. В тази връзка той поиска допълнително договорените 10 плюс 4 млн. дози да бъдат дадени изпреварващо на страни, в които процесът се бави, както у нас.

 

 

Ние не искаме подаяния да ни се направят, защото България е инвестирала в разработването на ваксини. Откъде накъде ще имаме таблица, това е политически шамар. Инвестирали сме, платили солидарно, надявам се въпросът да се разреши, подчерта българският премиер на брифинга, пише dnes.bg.

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024