Политика

Ива Митева отново е шеф на Народно събрание, ето и кои ще са заместниците

Ива Митева отново е шеф на Народно събрание, ето и кои ще са заместниците

iva_miteva_bgnes2
Ива Митева бе избрана за председател на 46-тото Народно събрание. Кандидатурата й бе обявена от Тошко Йорданов, който я определи като ”най-достойна”. Ива Митева бе председател на 45-тото Народно събрание.

Ива Митева бе избрана с 137 гласа “за”, 1 – “против” и 99 “въздържал се”. Против гласува Георги Кадиев, който излезе, за да обясни своите мотиви. Един от тях е липсата на диалог.
“Българските граждани ни казаха да отстраним досегашните управляващи и да го направим заедно. Липсата на разговори ще доведе до провала и на този парламент. Тази отговорност е изцяло на “Има такъв народ”. Те трябва да поемат инициативата”, обясни Георги Кадиев.

 

Този път своя кандидатура имат и от БСП. За председател бе предложен Кристиан Вигенин, който бе зам.-председател в предишния парламент от групата на левицата.

Предложените две кандидатури не бяха разискани и се премина към гласуване.

 

За знаково се смята избирането на председател на парламента. Причината – обикновено около това се конструира основното мнозинство.

 

От трибуната Ива Митева заяви:

 

„Трябва да помним за какво сме избрали, да чуваме и следваме волята на народа, да мислим и говорим като народни представители. И най-важното – да не забравяме откъде сме тръгнали. Всеки един от нас заложи името си да спечели доверието на хората по време на кампанията. Затова трябва да изпълним поетите ангажименти чрез приемането на конкретно законодателство за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване, за по-добро образование, за постигане на реална съдебна реформа“.

 

С 227 „за“ от 227 гласували бяха избрани и зам.-председателите на 46-ото Народно събрание. Те са Виктория Василева от ИТН, Росица Кирова – ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин БСП, Атанас Атанасов ДБ, Мукаддес Налбант от ДПС и Татаня Дончева от „Изправи се, Ние идваме!“

От всяка партия бяха предложени секртари на парламента.

 

Ива Митева зачете още председателите и зам.-председателите на всяка парламентарна група.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024