ОБЩЕСТВО

Аргирова предупреди: Висок титър антитела след преболедуване и ваксина? Опасно е!

Аргирова предупреди: Висок титър антитела след преболедуване и ваксина? Опасно е!

 

4a6b5ca3cb49a4dfd991d4b2657b5e81

 

 

 

Ваксинирането на преболедували с висок титър антитела, развили срещу коронавируса, може да бъде опасно, предупреди проф. Радка Аргирова. Тя е поредният медик, който се обяви „за“ стратегия спрямо тези, които са направили добър имунен отговор след преболедуване в контекста на „зелените“ сертификати.

 

 

 

По думите на специалиста има риск поставянето на ваксина при такива пациенти да доведе до развитието на цитокинова буря. Първите съобщения за това в хода на изследването на иРНК ваксините бяха публикувани още миналата година, но според медицинските специалисти са изключително редки. 

 

 

 

„Трябва да се направи нещо допълнително за хората с антитела. Може да се въведе двукратно изследване на определен период – на всеки два месеца например. Така ще се види дали броят на антитела е спаднал. Ако не е, хората могат да бъдат върнати на работа. Не всички антитела са еднакво протектиращи и невинаги можем да знаем колко са“, обясни вирусологът.

 

 

 

„Много съм огорчена. Участвам като експерт в срещите на МОН с учителите относно ваксинацията. Даваме всичко от себе си, за да им обясним и въпреки това получавам въпроси като „ колко пари ви плащат, за да говорите лъжи“ или „колко време още ще говорите за тези ваксини, които са вода“. Това са учители, които учат нашите деца, трябва да се прояви разум и разбираме. Ваксините срещу COVID са достатъчно проучени“, уточни проф. Аргирова.

 

 

 

Тя уверява, че действително се процедира така при децата – тестовете трябва да се правят на 48 часа, защото те разнасят много вируса.

 

 

 

„Знам, че тестовете-близалки много се използват на Запад. Би трябвало да имат същата достоверност като другите тестове“, сподели тя.

Вирусологът смята, че цифрите на новозаразените са ужасяващи.

 

 

 

„Очертаваме се като огнище за Европа, което може да е постоянно, но и извор на нови мутации, защото вирусът намира възприемчиво население. Действително отиваме към локдаун, но нека да е поне 14 дни след въвеждането на последната мярка, за да видим дали няма да имаме спад на новозаразените“, съветва медикът.

 

Лупа бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024