Политика

Служебният кабинет праща в Брюксел Плана за възстановяване до средата на месеца

Служебният кабинет праща в Брюксел Плана за възстановяване до средата на месеца

 

big_1c3d

 

 

 

Служебният кабинет праща в Брюксел Плана за възстановяване до средата на месеца. Това коментира пред журналисти премиерът Стефан Янев след поклонението „Тракийска памет“ в Маджарово. На събитието присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, която има тракийски корени, дипломати и духовници.

 

 

 

„Предизвикателствата са много. Предприели сме необходимите мерки, така че той в голямата си част е завършен, остават откритите въпроси на ниво експерти, надявам се да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така най-късно до 15 октомври трябва да имаме готовност да предадем плана“, каза Янев, цитиран от актуално.ком.

 

 

 

Той уточни, че България е поела ангажимент през 2035 г. процентът на използваните в страната ни въглища ще е 0 и добави, че в него не е заложено какви ще са стъпките за изпълнението на тази цел.

 

 

По думите му енергийната стратегия на България е коментирана от политическите сили в 46-ото Народно събрание. Той припомни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали.

 

 

 

„Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим този срок, да го отложим, защото въпросът е комплексен, той касае множество хора, заето в тази индустрия“, категоричен бе Стефан Янев.

 

 

 

Премиерът Янев коментира и пиковото поскъпване на природния газ: „На този етап не са обсъждани варианти за подпомагане на бизнеса, въпрос на бъдещи калкулации е дали може да се балансира в това отношение“.

 

 

 

Стефан Янев коментира и кандидат-президентската надпревара за „Дондуков“ 2. „Не трябва нещо да ни учудва в политическата ситуация и стремежа на определени хора да издигат кандидатури, определени партии да търсят реализация – това е част от нормалната политическа обстановка в една демократична държава. Нещата трябва да се развиват пред очите на хората, да няма впечатление, че нещо се прави зад сцената“, посочи той.

 

 

 

„Тук сме да преклоним глава, да отдадем почит на хилядите жертви. Ден за памет, тази памет трябва да съхраняваме и предаваме на поколенията, защото тя е в основата на нашата единичност, това, което ни движи и ще ни направи по-успешни в бъдеще“, каза още Янев.

 

 

 

През 1913 г. край днешния град Маджарово приключва Походът на спасението от българи, тръгнали от Дедеагач. Преследвал ги турски аскер и край Арда са избити 1800 души – жени, деца и старци. Двама български воеводи са защитавали бежанците. Благодарение на тях, са спасени над 20 хил. души, а Маджарово получава името си в знак на признателност към един от тях – Димитър Маджаров.

 

 

 

108 години след кървавите събития вицепрезидентът Илияна Йотова припомни думите на капитан Петко Воевода: „Няма българи, няма турци, всички сме хора. Но хората се ядат едни- други. Защо ли – всичко е за пари”. Според Йотова, думите на Капитана могат да бъдат отнесени и към днешното време. В Маджарово вицепрезидентът отказа да коментира номинациите на Лозан Панов за държавен глава и на Невяна Митева за вицепрезидент на Анастас Герджиков.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024