СВЯТ

Полша обяви повишена бойна готовност за война с Беларус! Лукашенко поиска от Русия помощ за охрана на границата

Полша обяви повишена бойна готовност за война с Беларус! Лукашенко поиска от Русия помощ за охрана на границата

 

 

big_828d

 

 

Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че силите за сигурност са приведени в най-висока степен на готовност във връзка с кризата на границата с Беларус. Той обяви новината в телевизионно обръщение към нацията.

 

 

 

„Уважаеми дами и господа, уверявам Ви, че Полша е готова да отблъсне действията на службите на режима на Лукашенко. Нашата гранична охрана, полската армия, полицията и други служби са в състояние на максимална бойна готовност“, каза Дуда.

 

 

„Аз съм в постоянен пряк контакт с лидерите на страните от нашия регион, както и с партньорите ни от НАТО и Европейския съюз. Позицията на полската република там среща с пълна подкрепа и разбиране“, добави той.

 

 

 

В същото време Дуда заяви, че Полша не може да си позволи да приеме дори малък брой мигранти на своя територия, тъй като нови ще ги последват. „Не можем да се съгласим с незаконното преминаване на полската граница.

 

 

 

Съгласието за незаконно влизане дори на малък брой мигранти или липсата на адекватен отговор би довело до драматични последици както за нас, така и за целия Европейски съюз.

 

 

 

Десетки, може би стотици хиляди хора, измамени от Лукашенко, биха щурмували полската граница. Това би означавало още по-голям брой човешки трагедии“, каза той.

 

 

 

 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко пък заяви, че е постигнал споразумение с Русия за наблюдение на границата с Полша, балтийските държави и Украйна – западните граници на Съюзната държава, съобщи днес пресслужбата на президента, цитирана от ТАСС.

 

Лукашенко добави, че е обсъдил въпроса с президента Владимир Путин.

 

„Както се договорихме, границите с балтийските държави, Полша и Украйна трябва да бъдат наблюдавани от руски и беларуски военнослужещи“, каза Лукашенко на съвещание на правителството. Договорихме се за това с руснаците. Няма шега. Ситуацията там е сериозна. Най-важното е, че те спряха да изпълняват споразуменията. Ние не знаем какво искат те, продължи той. Според него „руснаците и беларусите заедно трябва да контролират тази ситуация“.

 

 
Той напомни, че в Беларус днес бяха изпратени руски стратегически бомбардировачи.

 

Дарик, БТА

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024