Политика

ДБ внесе предложение в НС да се влиза със зелен сертификат или отрицателен тест

ДБ внесе предложение в НС да се влиза със зелен сертификат или отрицателен тест

db-podpisa-koalicionnoto-sporazumenie-1

 

 

 

Демократична България внесе предложение в Народното събрание да се влиза със зелен сертификат или отрицателен тест. Това да важи в условията на извънредна епидемична обстановка.

 

 

Той предвижда в сградите на пл. “Народно събрание” и на пл. “Александър I” да се влиза само срещу представянето на валиден зелен сертификат или след отрицателен бърз антигенен тест, направен на входа на съответната сграда.

 

 

 

Тестовете ще са безплатни за депутатите, техните сътрудници, парламентарната администрация и журналистите, като разходите ще са за сметка на Народното събрание.

 

 

При струпване за тествания депутатите ще са с предимство. Повторно ще може да се влиза в сградата същия ден, без да се прави нов тест, а данните ще се съхраняват конфиденциално от администрацията.

 

 

 

Зеленият сертификат е въведен за голяма група граждани, включително и учениците, като той може ефективно да помага за предотвратяване на разпространението на инфекцията и насърчава свобода на движение, като същевременно защитава правото на здраве, доколкото е възможно, се казва в мотивите за решението.

 

 

 

Същевременно, изтъкват депутатите от “Демократична България”, сградата на Народното Събрание е с площ над 300 м2 и ежедневно се посещава от над 400 човека, като в едно помещение се събират не по малко от 200 човека в едно и също време. Тези условия определят повишен епидемичен риск, поради което се налага опазване на общественото здраве посредством предлаганите мерки.

 

 

 

В декларация от името на парламентарната група на “Демократична България”, прочетена от д-р Александър Симидчиев в началото на пленарното заседание в петък, се изтъква, че “макар заповедта на министъра на здравеопазването за ковид сертификата да не покрива изрично съдебната и законодателната власт, би било проява на тежка липса на морал и представителство да не приемем отговорността и да не се съобразим с това изискване и на територията на българския парламент”. Защото той не е само работно място на депутатите, а и място за срещи с широк кръг граждани, вкл. медиите.

 

 

 

“Наш дълг е да служим на Българските граждани, но и да заемем лидерска позиция по въпроси, които пряко касаят общественото здраве и благосъстояние във време на криза”, казват авторите на декларацията. И напомнят, че в Европейския парламент вече повече от месец се влиза със зелен сертификат, както и в някои европейски парламенти

Политика

More in Политика

глава

Главчев ще разговаря на 4 очи с шефа на НАТО Столтенберг, военният Запрянов обяви България за „щит срещу руската заплаха“

май 26, 2024
грозев

Преследваният от шпиони на Кремъл Христо Грозев оплю Русия пред форума на НАТО, а проксита и агенти дебнат навсякъде

май 26, 2024
445220310_7986523271400555_6208818991686581076_n

Военният Запрянов козирува на форум на НАТО в София: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

май 25, 2024
turski-potok

По заповед на САЩ служебният кабинет подготвя спиране на доставките на газ от „Турски поток“ през България

май 25, 2024
радев-силяновска

Силяновска искала да говори с Радев във Ватикана, той я кани в София

май 23, 2024
ezgif-3-228be48fba

Изтече таен запис №3 на Кирил Петков: Даваме Горанов на „Магнитски“… АУДИО

май 21, 2024