Политика

Янев: Няма да се намесваме, ако избухне военен конфликт около България

Янев: Няма да се намесваме, ако избухне военен конфликт около България

560x315

 

 

Ние няма да се намесваме, ако избухне военен конфликт около България. Това коментира военният министър Стефан Янев пред Нова Нюз.

 

 

Според него, ако има конфликт в непосредствената близост до България, последствията може да са икономически или свързани с бежанци: „Това трябва да се вземе предвид, независимо от намеренията на НАТО да не се намесва пряко“.

 

 

Янев каза още, че „всичко, което говорим и е пред очите на обществото в последните месеци, създава основание за тревога“.

 

 

На практика никой не иска война. Наша отговорност е да вземем адекватни мерки и да сме подготвени. Дали и как би могло да се случи нещо в непосредствена близост, не съм готов да коментирам, защото утрешният ден може да донесе нещо ново, коментира той за думите на президента на САЩ Джо Байдън, че руският президент Владимир Путин ще предприеме военни действия в Украйна, след като струпва войски край границата.

 

 

Министърът на отбраната допълни, че българската армия е призвана да подготвя сили и способности, както и да съставя планове, за да отговори адекватно и да осигури суверенитета и защитата на страната.

 

 

Армията прави точно това – подготвя се за различни сценарии и може да реагират адекватно, категоричен е Стефан Янев.

 

 

По думите му предназначението на НАТО е отбранителен съюз и пактът не се готви да напада никого, но ако има заплахи в близост до границите му, трябва да е готов с отбранителни мерки: „България също трябва да е готова“.

 

 

Според военния министър въпросът за това къде и как да се разполагат допълнителни военни винаги стои на дневен ред, но решенията какъв тип войски ще бъдат разположени на територията на България – дали наши или други, е национално.

 

 

Янев добави, че предстои срещата на министрите на отбраната през февруари и дотогава трябва да има национална позиция на България, която той да защитя – за отбранителния потенциал, който трябва да има страната.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024