Европа

Макрон и Шолц и днес ударили на камък: Путин не показва готовност за прекратяване на войната

Макрон и Шолц и днес ударили на камък: Путин не показва готовност за прекратяване на войната

 

phpy6j51h_559x345

 

90 минути труден разговор, в който руският президент Владимир Путин не е показал готовност за прекратяване на войната в Украйна.

 

 

Така френското президентство описва днешния разговор между френския президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и руският президент Владимир Путин.

 

 

Макрон и Шолц поискаха прекратяване на огъня и спиране на военните действия, преди да започнат структурирано обсъждане на следващите стъпки, но Путин не е показал готовност за прекратяване на войната в Украйна, съобщават канцеларията на г-н Макрон, цитирана от Би Би Си.

 

 

Оттук нататък предстои разглеждането на нови санкции в Брюксел от страните членки на ЕС. Те ще вземат предвид последните събития във войната, включително обсадата на Мариупол.

 

 

Целта на тези исторически санкции в „ирански стил“ е да притиснат президента Путин в ъгъла и да го поставят встрани от международната общност.

 

 

В тристранния разговор Макрон и Шолц са повдигнали въпроси за хуманитарната ситуация, създала се в резултат на руските военни действия. В отговор Путин е обвинил украинските сили в „най-груби нарушения“ на международното хуманитарно право и е призовал френския си колега и германския канцлер да окажат натиск върху Киев за прекратяването им, посочва Франс прес.

 

 

Путин е казал на Макрон и Шолц, че украинските сили извършват „убийства без съд и присъда на опоненти“ и „вземат за заложници за мирни граждани“, които „използват като жив щит“, а също, че разполагат тежки оръжия в жилищни райони, близо до болници, училища и детски градини“, се казва в комюникето на Кремъл, цитирано от АФП.

 

 

Той обвини също украинските „националистически батальони“, че „системно пречат на спасителните операции и заплашват цивилните, които се опитват да се евакуират“ от районите на бойни действия.

 

 

„Владимир Путин призова Еманюел Макрон и Олаф Шолц да въздействат на властите в Киев, така че те да прекратят тези престъпни действия“, допълва Кремъл.

 

 

След разговора между тримата лидери френското президентство заяви, че обвиненията на Москва срещу Украйна, че извършва нарушения на хуманитарното право, „са лъжа“.

 

 

В продължилия час и половина разговор френският президент и германският канцлер са призовали за пореден път Русия да прекрати незабавно военните действия и да вдигне обсадата на Мариупол, където хуманитарната ситуация е непоносима.

 

 

След разговора между тримата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че кризисните преговори между Москва и Киев, които се водеха присъствено в Беларус, са продължили чрез видеовръзка. Ръководителят на руската делегация в Беларус Владимир Медински ще продължи да води преговорите от страна на Русия, уточни Песков, цитиран от Ройтерс.

 

 

 

Путин не показва никакво желание да сложи край на войната в Украйна, казаха от кабинета на Макрон.

 

Лупа бг

 

Оф нюз

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024