ОБЩЕСТВО

Бензиностанции вече фалират заради безумните цени на горивата

Бензиностанции вече фалират заради безумните цени на горивата

 

zaradi-visokite-tseni-gorivata-248

 

 

Заради поскъпването на горивата вече се наблюдава фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната, също така страдат и българските търговци на горива на едро.

 

 

 

Една от бензиностанциите в Русе обяви в социалната мрежа Facebook, че затваря врати. По думите им те нямат възможност да продават горива на достъпни цени, налагало им се е да вдигнат цените, а те не искали да го направят.

„Благодарим на всички, които ни се довериха. Остават да работят мазохистите и „Лукойл“. Опитахме се да доставяме на клиентите си гориво на достъпна цена, но дойде моментът, в който не можем да го правим. За да съществуваме трябва да продаваме на 3.25 (няма да го направим). Бъдете здрави, промяната няма да дойде от тези!“, пишат „Русе Ойл“.

 

 

Предупрежденията във Фейсбук страницата им, че ситуацията  е сериозна, тръгват от 6 март. „Нещата отиват към ДЪМПИНГ по харвардски“, пишат те.

 

 

На 28 април следва ново пояснение: „Честито“ на всички ни, днешната доставна цена на дизела вече е 3 лв. с транспорта, сами си правете изводите… Днес по обед ще вдигнем на 3.09, отстъпките се запазват“.

 

 

„Обновяваме информацията. Днешна доставна цена 3.07 без транспорт. Като няма държава, това е положението“, става ясно на 1 май.

 

Общо в страната има около 5000 бензиностанции, от които над 20 на сто са малки. Те са предимно семеен бизнес и осигуряват хиляди работни места, пише Glasnews.bg.

 

 

Експерти в бранша коментират, че като цяло малките бензиностанции се намират в малки населени места, където няма големи вериги. При голям скок или спад на цените те не успяват да поддържат нормален марж на печалба и да се издържат.

 

 

Също така малките бензиностанции трудно могат да се противопоставят на големите вериги и играчи, които се опитват да диктуват правилата и да задушават малките търговци, както и че за тях липсва адекватна държавна политика и свободен пазар на горивата у нас.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

път пари

1 млн. тръгват на път за празниците, ето колко средно излиза нощувката на човек

април 28, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024