СВЯТ

Лавров към Блинкен: Помпането на Украйна с оръжия на САЩ и НАТО удължава конфликта

Лавров към Блинкен: Помпането на Украйна с оръжия на САЩ и НАТО удължава конфликта

 

blinkenlavrovbgnes

 

 

 

Руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен подчерта, че помпането на Украйна с оръжия на САЩ и НАТО удължава конфликта и умножава жертвите. Това съобщиха за ТАСС в петък от руското външно министерство.

 

„Вниманието на държавния секретар беше привлечено от факта, че продължаващото помпане на въоръжените сили на Украйна и националните батальони с американски и натовски оръжия, които се използват широко срещу цивилното население, само удължава агонията на режима в Киев, удължавайки конфликта и умножавайки жертвите“, отбелязва дипломатическото ведомство.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че днес е провел телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров и е призовал Москва да приеме американското предложение за освобождаването на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и друг американец – Пол Уилан, предаде Асошиейтед прес.

 

Това е първият разговор между двамата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

 

Блинкън не даде подробности за отговора на Лавров по въпроса, който американският държавен секретар преди това нарече „съществено предложение“ към Русия за освобождаването на Грайнър и Уилан.

 

Държавният секретар на Съединените щати публично заяви, че иска да проведе разговор с руския си колега и разкри съществуването на предложението към Русия, което според осведомени източници включва размяна на Грайнър и Уилан за осъдения руски търговец на оръжия Виктор Бут.

 

Блинкън описа разговора с Лавров като „откровен и директен“, в който основната тема е била предложението за освобождаването на американците.

 

„Призовах министъра на външните работи Лавров да пристъпим към реализирането на това предложение“, заяви той и добави, че не може да каже колко вероятно е това да стане.

 

Лавров е предложил на американския си колега връщане към „тихата дипломация“ по въпроса за размяната на затворници, съобщи руското външно министерство, предаде ТАСС.

 

Що се отнася до възможната размяна на вкарани в затвора граждани на Русия и САЩ, от руска страна настоятелно бе предложено връщането към професионализма, без подхвърляне на спекулативни информации, към диалог в режим на тиха дипломация, се казва в съобщението на руското дипломатическо ведомство.

 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Сергей Лавров в телефонен разговор да зачита споразумението за износ на украинско зърно през Черно море:

„Посланик Бриджит Бринк – нашият посланик в Украйна, бе в Одеса тази сутрин. Тя потвърди, че корабите са натоварени и готови да отплават. От жизнено значение е Русия да изпълни задълженията, които пое – пое ги пред света“, каза Блинкън.

 

Блинкън отправи и предупреждение срещу плановете на проруските власти в Херсон и Запорожието да проведат наесен референдуми за присъединяване към Русия:

„Тези планове няма да бъдат приети никога. Светът никога няма признае анексии (на украински територии), а ние ще наложим на Русия да плати съществена допълнителна цена, ако пристъпи към изпълнение на тези планове“.

 

На свой ред, Лавров е упрекнал Блинкън, че Съединените щати не изпълняват обещанието си за отмяна на санкциите, които вредят на експорта на руски храни, и е добавил, че Москва ще изпълни до край поставените цели на т.нар. „специална военна операция“ в Украйна –  терминът, който Москва използва, за да определи своята инвазия в Украйна, която според нея се провежда при самоотбрана.

 

Украйна и нейните съюзници обаче продължават да твърдят, че руското нападение е напълно непровокирано.

 

 

 

Държавният секретар заяви, че в проведения телефонен разговор с руския външен министър е оказал и натиск върху Кремъл да приеме „същественото предложение“, което Вашингтон е направил, за да осигури освобождаването на двама американци, задържани в Русия.

„Имахме откровен и директен разговор“, каза Блинкън на пресконференция в Държавния департамент. „Натиснах Кремъл да приеме същественото предложение, което направихме за освобождаването на Пол Уилън и Бритни Грийнър“, посочи той.

 

Лавров пък е предложил на Блинкън двете страни да се върнат към „тихата дипломация“ по въпроса за размяната на затворници.

„Що се отнася до възможната размяна на лишени от свобода руски и американски граждани, руската страна настоятелно предложи връщане към практиката да се работи по професионален начин и да се използва „тиха дипломация“, вместо да се хвърля спекулативна информация“, се казва в изявление на руското външно министерство.

 

Тази седмица Съединените щати обявиха, че са направили предложение на Русия преди седмици, за да осигурят освобождаването на звездата от NBA Бритни Грийнър и бившия американски морски пехотинец Пол Уелън, но не разкриха какво предлагат.

 

Източник, запознат със ситуацията, каза, че Вашингтон е готов да размени руския трафикант на оръжие Виктор Бут, който излежава 25-годишна присъда в затвора в Съединените щати, като част от сделката.

СВЯТ

More in СВЯТ

ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024