СВЯТ

СЗО обяви маймунската шарка за „глобална здравна опасност“, поиска и нови ваксини срещу Ковид

СЗО обяви маймунската шарка за „глобална здравна опасност“, поиска и нови ваксини срещу Ковид

php6m6bwa_559x345

 

 

 

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус обяви епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация с международно значение, предаде БТА.

 

Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална опасност за общественото здраве. Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която СЗО може да издаде и следва нарастването на случаите в световен мащаб, съобщи Би Би Си, цитирана от DarikNews.bg

 

 

Шефът на СЗО взе това решение въпреки липсата на консенсус сред експертите от комисията по извънредните ситуации на СЗО. Това е първият път, в който ръководителят на СЗО предприема такова действие, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Вече са съобщени над 16 000 случая на маймунска шарка в 75 държави, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус. Той добави, че до момента има пет смъртни случая в резултат на заболяването.

 

 

Очаква се обявяването на епидемията за извънредна ситуация да стимулира инвестициите в лечението на заболяването.

 

 

„Изправени сме пред епидемия, която бързо се разпространява по света и се разпространява по нови начини, за които знаем твърде малко и които покриват критериите (за извънредна ситуация), предвидени в международните здравни разпоредби“, изтъкна ръководителят на СЗО. „Знам, че това не беше лесен и недвусмислен процес и че има различни гледни точки сред членовете“ на експертната комисия, каза още той.

 

 

 

Извънредна ситуация означава най-висока степен на тревога, която СЗО може да обяви, но това не означава задължително, че заболяването е особено заразно или смъртоносно.

 

 

Майкъл Райън, ръководителят на службата на СЗО за извънредните ситуации, заяви, че ръководителят на СЗО е взел решение да категоризира епидемията по този начин, за да гарантира, че международната общност възприема сериозно заплахата.

 

 

Ваксините срещу КОВИД-19 може би са спасили живота на милиони хора, но те не ограничиха значително разпространението на заразата, заяви Световната здравна организация (СЗО). Затова тя призова изследователите да разработят нови ваксини, които да намалят броя на инфекциите, предаде ДПА и БТА.

Според СЗО това трябва да бъдат ваксини, които са по-лесни за прилагане от сегашните, например спрейове за впръскване в носа. „Даже там, където е достигнато 70-процентно покритие с ваксини, ако значителен брой здравни работници, възрастни хора и членове на други рискови групи останат неваксинирани, смъртните случаи ще продължават, здравните системи ще остават под натиск, а глобалното възстановяване ще бъде изложено на риск“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

 

 

СЗО е променила и глобалните се цели за ваксинация – до 100 процента ваксиниране сред здравните работници, лицата над 60-годишна възраст и хората под риск заради хронични заболявания. Предишната цел за ваксинация на 70 процента от населението на всяка страна бе постигната до края на юни само в 58 държави.

 

 

Според изследване на „Импириъл колидж“ в Лондон, публикувано миналия месец в списанието „Лансет“, животът на близо 20 милиона души е бил спасен заради ваксинация срещу коронавируса. Но в по-бедните страни едва 28 процента от възрастните и 37 процента от медицинския персонал са ваксинирани.

 

БТА, Дунав мост

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024