СВЯТ

Шапки долу! Джокович със седми триумф на „Уимбълдън“, пак хапна от „свещената трева“ / СНИМКИ

Шапки долу! Джокович със седми триумф на „Уимбълдън“, пак хапна от „свещената трева“ / СНИМКИ

ezgif-5-9039fa7264

 

 

 

Новак Джокович отново спечели „Уимбълдън“. 35-годишният сърбин надви световния №40 Ник Кирьос на финала с 3:1 сета – 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3), за да вдигне победоносно ръце и да ликува с 21-вата си титла от Големия шлем. Така той изпревари Роджър Федерер (с 20) и вече изостава само с една от рекордьора в надпреварите от Шлема – Рафаел Надал (с 22).

 

 

За Ноле това е четвърти пореден трофей на „Уимбълдън“ и общо седми на „Свещената трева“. Така той изравни постижението на Пийт Сампрас (също със 7 титли на „Уимбълдън“) и се доближи до рекордьора в Откритото първенство на Великобритания по тенис – Роджър Федерер (с 8 титли).

Ексцентричният Ник Кирьос никога досега не беше играл финал от Шлема. Два пъти беше достигал до четвъртфиналите. Както е известно, австралиецът не игра полуфинала срещу Рафаел Надал заради контузията на испанеца, който бе принуден да се оттегли, докато Джокович трябваше да прекара два часа и половина на корта за победата с 3:1 гейма срещу представителя на домакините Камерън Нори.

 

 

 

Това беше общо трети мач между Ноле и Кирьос. Предишните им две срещи бяха спечелени от австралиеца – в Индиън Уелс и Акапулко през 2017 година. Днес обаче Джокович не допусна изненада и въпреки че загуби първия сет с 4:6, след това сътвори обрат и заслужено ликува след 3 часа и 2 минути игра.

 

 
На трибуните беше съпругата му Йелена с дъщеричката им Тара. Любопитното е, че на днешната дата (10 юли) двамата имат годишнина от сватбата си.

НОВАК ДЖОКОВИЧ – НИК КИРЬОС 3:1 сета (4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3)

 

 

 

ПЪРВИ СЕТ 
Джокович започна колебливо, след като направи двойна грешка още в началото. Ноле загуби и първото по-дълго разиграване във финала, но все пак спечели подаването си. Кирьос на свой ред бе перфектен в първия си сервис гейм и поведе с 40:0, а след това си позволи и сервис отдолу, който обаче бе разгадан от сърбина.

Последва размяна на два бързи сервис гейма, в които Джокович спечели подаването си на 15, а Кирьос – на нула. След това австралиецът записа първия пробив във финала, след като поведе с 40:15, а с втория брейкбол взе гейма. Кирьос затвърди пробива със сервис гейм на нула и поведе с 4:2.

Джокович отговори със същото – гейм на нула за 3:4. Последва нов сервис гейм за Кирьос, спечелен без да даде точка на съперника – 3:5. Серията със сервис геймове на нула продължи с още един на сметката на Джокович, но на свое подаване Кирьос успя да вземе първия сет с 6:4.

 

 

ВТОРИ СЕТ
Джокович започна убедително тази част, печелейки подаването си категорично. Кирьос имаше лошо излизане на мрежата, но два добри първи удара го измъкнаха от изоставането с 0:15. Той обжалва един ретур на Ноле при 15:40, а поредният невърнат сервис изравни за 1:1. Непредизвикана грешка на шампиона завърза гейма неочаквано при 30:30, а впоследствие дълго разиграване от 23 удара завърши с неточност от австралиеца. Изящна къса топка на Джокера му заслужи аплодисменти за 2:1.

Четвъртият гейм в сета бе ужасен за Кирьос, като той бързо изостана с 0:30, а в крайна сметка допусна и пробив на нула след дълго разиграване. Австралиецът опита бърз отговор, въпреки че тръгна мудно в подаването на Джокович. Той стигна до дюс с хубав бекхен, но две грешки от същия удар дадоха четвърти гейм в сметката на Ноле. Австралиецът изпрати най-лесния си сервис-гейм в средата на сета, въпреки че направи и първата си двойна грешка.

 

 

Кирьос изтласка Ноле от корта в опит да върне пробива в седмия гейм, но достигна едва до 40:30, когато пресили бекхенд. Австралиецът стигна до не особено лесен гейм, при който Джокович наниза две точки, но хубав начален удар на Кирьос му даде трети гейм в актива.

Австралиецът след това дръпна с 30:0 при подаването на сърбина, след като при продължително разиграване достигна до почти невъзможна къса, превръщайки я в уинър. Дълбок ретур на втори сервис смути Ноле, който изкара форхенд в аут и даде три брейка на съперника. Първите два шанса за пробив бяха предотвратени с хубави начални удари от Ноле, за третия пък австралиецът сам прати топката в мрежата. Пресилен форхенд на Джокера даде нов шанс за брейк на Кирьос, но и той бе отразен. Сетболът пък бе реализиран със сервис в тялото на Кирьос – 6:3 за Ноле, който изравни сетовете (1:1).

 

 

TРЕТИ СЕТ
Джокович започна агресивно тази част, а на Кирьос му се наложи да спасява два брейкбола. Австралиецът обаче излезе от трудната ситуация и спечели подаването си. Във втория гейм Кирьос блесна със страхотно воле на мрежата, но след това дойде непредизвикана грешка и Джокера изравни – 1:1.

Австралиецът поднови говоренето с публиката между сервисите си, а нови две бомби от втори начален удар му осигуриха аванс – 1:2. Вторият гейм в актива на Джокера в третия сет пък дойде след феноменален бекхенд по правата – 2:2. В тази част Кирьос помоли съдията да отстрани от трибуните дама, която го смущавала, като я набеди, че е в нетрезво състояние.

 

 

Петият гейм в сета отново не мина без реплики на Кирьос към съдията на стола. Сервисът на австралиеца не спореше, както му се иска, но все пак дръпна с гейм преднина преди подаването на шампиона. Джокович отвърна с много спокоен гейм, в който принуди Кирьос да излезе на мрежата и го наказа с бекхенд, а после хубав начален удар му даде солидна преднина. Фантастична къса от бекхенд пък направи 3:3.

Австралиецът почна подаването си с ас, но за 15:15 направи двойна грешка, а после бе „приспан“ с бекхенд по диагонала. За втори път ястребовото око влез в действие с гейма, като отново в ущърб на Кирьос за 30:30. Още един начален удар доведе до 4:3 за австралиеца.

Австралиецът обаче се пропука и допусна да бъде изравнен, а след това Джокович стигна до точка за пробив и я реализира, за да поведе с 5:4. След това Ноле сервира за сета и спечели подаването си на 30 – 6:4.

 

 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Кирьос трябваше да изчака по-дълго в паузата, защото Джокович се преобличаше. Aвстралиецът започна добре, бързо поведе с 40:0. Ноле наниза точка, но до по-сериозен срив този път не се стигна, защото Кирьос реализира бекхенд-уинър за 0:1. Добра къса топка и спечелено дълго разиграване от основната линия с бекхенди изведе Джокович до 30:0, а 11-ият му ас направи 40:0. Успешен бекхенд по правата приключи гейма в полза на шампиона.

 

 

Последваха няколко бързи гейма, в които сервиращите нямаха затруднения, за да се стигне до равенство в геймовете 3:3. Сетът продължи в същия дух, като Джокович записа още един сервис гейм на нула, докато Кирьос също даваше не повече от една-две точки на съперника си.

 

 

Редовният сет завърши без пробиви и дори без нито един брейкбол, за да се стигне до 6:6 и тайбрек. В него Джокера започна с минипробив, който веднага затвърди за 2:0 точки. След това обаче Кирьос върна минипробива, но само за да загуби следващите си две подавания за 4:1 в полза на сърбина. Ноле спечели нови две точки и си осигури пет мачбола. От третата възможност Джокера ликува в тайбрека със 7:3 точки, спечелвайки седмата си титла на „Уимбълдън“.

 

 

 Блиц

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024