Политика

Демерджиев обвини „Гранична полиция“ в неизпълнени задължения, поиска оставки

Демерджиев обвини „Гранична полиция“ в неизпълнени задължения, поиска оставки

демерджиевbig_445578

 

 

 

Мигрантите, които са пътували в автобусна, който блъсна патрулка и уби двама полицаи тази сутрин в Бургас, са от Сирия. Те са били общо 47. Задържан е друг сириец, който не е част от групата, по подозрение, че е участвал в организацията на превоза, друг мъж, също сириец, все още се издирва по същото подозрение. Това стана ясно на брифинг на МВР и прокуратурата в Бургас.

 

 

Основната причина за инцидента е недостатъчно добро изпълнение на задълженията на Гранична полиция, защото е тяхна задача, а не на полицията в Бургас да спира мигрантите. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

 

 

Той поиска и оставката на понижения наскоро шеф на Гранична полиция Деян Моллов. Демерджиев обяви също, че ще работи заедно с министъра на отбраната за опазване на границата.

 

 

Двамата заподозрени като каналджии са чужденци, които пребивават у нас като хуманитарни бежанци. По този повод вътрешният министър заяви, че ще има проверки в бежанските центрове и такива хора или ще се изправят пред закона, или ще бъдат върнати в страните си.

 

 

 

Министър Демерджиев заяви, че бургаските полицаи са опитали да отклонят автобуса в посока, в която да намали скоростта си. Можеше да има 40 трупа, каза още министърът  и подчерта, че ситуацията е била сложна, защото при по-сериозна интервенция, е можело автобусът се обърне и да загинат много мигранти.

 

 

 

Демерджиев заяви също, че последвалата реакция на шофьора, който е блъснал патрулката, е била умишлена по негово мнение.

 

 

 

Полицаите не са си помислили, че някой може да прегази полицейски автомобил, не ги виня, заяви министърът, който коментира, че такова деяние изисква строго наказание.

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024