Европа

Испания забрани климатиците да бъдат нагласяни под 27 градуса

Испания забрани климатиците да бъдат нагласяни под 27 градуса

 

70c342fbe9067d7bc67bd98dde4931c6

 

 

 

Докато цяла Европа се бори с екстремни горещини и нарастващи разходи за енергия това лято, Испания издаде указ, изискващ климатизацията на обществените места да бъде настроена на или над 27 градуса.

 

 

Мярката ще важи за офиси, магазини, барове и ресторанти, както и системите на градския транспорт и транспортните центрове.

 

 

Насоките също така включват поддържане на отоплението на или под 19 градуса по Целзий през зимата.

 

Указът е част от законопроект, приет от испанското правителство в опит да се намали потреблението на газ в страната със 7%, в съответствие с неотдавнашните енергийни споразумения на Европейския съюз за ограничаване на зависимостта от руски газ.

 

 

Магазините също ще бъдат задължени да държат вратите затворени, а отоплителните системи трябва да се проверяват по-често, за да се повиши ефективността според новите мерки, каза испанският министър на екологичния преход Тереза Рибера.

 

 

Мерките включват изключване на осветлението на витрините след 22 часа. Уличното осветление няма да бъде засегнато.

 

 

Испанският премиер Педро Санчес обяви новия пакет миналата седмица, като каза: „Просто трябва да влезете в търговски център, за да разберете, че може би температурата е твърде ниска.“

 

 

Не всички служители са съгласни с промените. Изабел Диас Аюсо, президент на общността на Мадрид, написа в туит: „Това генерира несигурност и плаши туризма и потреблението“.

 

 

 

Испания не е единствената европейска страна, която се опитва да се бори с потреблението на енергия и разходите. Според The Guardian Франция е казала на фирмите, които използват климатици, да държат вратите си затворени или рискуват да бъдат глобени.

 

 

Германия забрани използването на мобилни климатици и вентилаторни нагреватели.

 

 

По време на гореща вълна миналия месец Испания регистрира температури до 43 градуса. Според испанския институт „Карлос III“, който ежедневно регистрира смъртни случаи, свързани с температурата, 360 смъртни случая са приписани на високи температури от 10 до 15 юли. Това се сравнява с 27 смъртни случая, свързани с температурата през предходните шест дни.

 

 

 

Испания е една от най-горещите европейски страни през летните месеци. Страната вече имаше две горещи вълни тази година с температури, които често надвишаваха 40 градуса за няколко дни подред. Очаква се температурите отново да се покачат през първите седмици на август.

 

 

 

Указът на Испания ще остане в сила поне до ноември 2023 г.

 

Лупа бг

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024