СВЯТ

След неистова драма с дузпи: Аржентина срази Франция и е новият световен шампион!

След неистова драма с дузпи: Аржентина срази Франция и е новият световен шампион!

 

e-noviiat-svetoven-shampion-776

 

 

След тотална доминация Аржентина срази настоящия шампион Франция в големия финал на Световното първенство на стадион „Лусаил Айконик“. Лионел Меси откри в 23-ата от дузпа, а Анхел Ди Мария удвои в 36-ата минута. И когато всичко изглеждаше решено, в 78-мата минута Франция получи дузпа, която Мбапе реализира. И само 97 секунди по-късно отново гениалният Килиан Мбапе беше точен, за да изравни за 2:2.

 

 

Така се стигна до продължения. Във второто отново Лионел Меси порази вратата на Франция за 3:2, с което изглеждаше, че ще се сложи край на драмата. Но… само след няколко минути Мбапе отново изправи всички французи на крак, реализирайки присъдената дузпа – 3:3.

 

 

 

Драмата беше пълна – дузпите трябваше да решат кой ще е новият световен шампион. Аржентинците бяха по-добри в изпълнението им и Аржентина е новият световен шампион!

 

 

Междувременно суперзвездата на Аржентина Лионел Меси стана автор на пореден рекорд на Световното първенство в Катар. Той стана първият футболист с гол в груповата фаза, 1/8-финалите, 1/4-финалите, полуфиналите и финала на един Мондиал. Попадението е негово 12-о на Световно първенство и 6-о в това издание на турнира, с което поведе в класацията за “Златната обувка”.

 

 

 

Двата тима се бореха за световния връх за трети път в историята си. Франция имаше шанса да защити световната си титла от последното първенство на планетата, което не се е случвало от 60 години насам (Бразилия – 1958-а и 1962-а година). От своя страна Аржентина загуби два финала след последния си триумф през 1986 година.

 

 

 

Мачът беше исторически по още една причина – той е последен на световно първенство за легендата на Аржентина Лионел Меси. Седемкратният носител на Златната топка затвърди статута си на най-великия футболист в историята с успеха в Катар, който му донесе единствения трофей, който му липсва.

 

 

 

Аржентина имаше труден път до финала, като започна участието си на Световното първенство с шокираща загуба от абсолютния аутсайдер Саудитска Арабия, но след това показа класата си при победите над Мексико и Полша, които осигуриха на тима първото място в групата. Меси и компания надвиха трудно Австралия в осминафиналите, след което имаха нужда от дузпи, за да преодолеят съпротивата на Нидерландия, но в полуфиналите бяха категорични срещу Хърватия – 3:0.

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024