Европа

Хиляди протестираха в Брюксел заради кризата с високите разходи за живот

Хиляди протестираха в Брюксел заради кризата с високите разходи за живот

 

1010x570

 

Над 15 000 души демонстрираха в столицата на Белгия – Брюксел, в знак на протест срещу високите цени на енергията и с искане за по-добро заплащане на труда, за да се противодейства на бързо растящата инфлация.

Заради протеста, който беше подкрепен от трите основни профсъюза, бяха засегнати обществените услуги в цялата страна, особено железопътната система и метрото в столицата и околностите ѝ, както и международното летище в Брюксел.

 

 

Протестът беше организиран от трите най-големи профсъюза в Белгия. Те твърдят, че федералното правителство на страната и органите на ЕС не успяват да окажат адекватна помощ на гражданите по време на настоящата ескалираща криза, свързана с разходите за живот. Мнозина се питат и как ЕС е в състояние да задели поне 20 млрд. евро за Украйна през 2023 г.

 

 

Енергийните санкции на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна дадоха обратен резултат. Цените на петрола, газта, дизела, бензина и електроенергията се повишиха до небето. Инфлацията в еврозоната достига 10 %. Заплатите обаче не се увеличават.

Сега наемодателите ще имат още едно оправдание. В четвъртък Европейската централна банка повиши лихвените проценти с половин процент.

 

 

 

Националната стачка доведе до отмяна на полети по данни на летище Брюксел. Имаше и сериозни смущения в трамвайните, автобусните и метро услугите.

 

 

Членовете на профсъюза, не само в Белгия, но и в целия ЕС, предупреждават за протести през цялата 2023 г., които ще се отразят на обществените услуги, ако не бъдат решени проблемите им, свързани с разходите за живот.

 

 

 

Източници: „Евронюз“, tasnimnews.com

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024