САЩ

Нюланд насърчава Украйна да нанесе удари по Крим: Подкрепяме!

Нюланд насърчава Украйна да нанесе удари по Крим: Подкрепяме!

 

1010x570

 

Съединените щати подкрепят удари на Украйна срещу военни съоръжения в Крим, съобщи вчера заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд. „Това са легитимни цели. Украйна нанася удари по тях. И ние го подкрепяме“, каза дипломатът, имайки предвид руските военни съоръжения в Крим, съобщава ТАСС. Според руското посолство във Вашингтон думите на Нюланд са потвърждение за участието на САЩ в конфликта.

 

 

„Украйна няма да бъде в безопасност, докато Крим не бъде поне демилитаризиран“, аргументира се Нюланд по време на дискусия във фондация „Карнеги“ във Вашингтон. Според нея „това е част от осигуряването на силно възпиране (на Русия)“.

 

 

 

В същото време заместник-държавният секретар отхвърли многократните опити на водещия на дискусия – пенсиониран американски дипломат, а сега старши научен сътрудник във фондация „Карнеги“ Арън Дейвид Милър – да посочи, че Крим е „червена линия“ за Москва. „Няма да предполагам къде украинците ще решат да воюват. Или как ще решат да действат по отношение на Крим в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Ние смятаме, че Крим е Украйна“, каза Нюланд.

 

 

 

 

Руското посолство във Вашингтон смята думите на Нюланд за удари по Крим за потвърждение за участието на САЩ в конфликта. Това се казва в коментар на прессекретаря на руското посолство във Вашингтон Игор Гиренко, разпространен вчера.

 

 

 
„Изявленията на високопоставен служител на Държавния департамент от 16 февруари за подкрепа на украинските въоръжени сили при нанасянето на удари по Крим са ясно потвърждение на позицията на Русия, че Съединените щати са пряко замесени в конфликта. Служителката призна, че администрацията подхранва амбициите на режима в Киев да нападне страната ни“, се казва в позицията на руското посолство в САЩ.

 

 

 

„Най-важното е, че това е не просто риторика на Вашингтон, а конкретни действия. Съединените щати активно доставят на Киев модерни системи, които се използват за унищожаване на руски региони. Те съветват украинските военни лидери. Де факто планират операции заедно с тях. Те участват в набелязване на цели, което открито признават американски експерти“, подчерта Гиренко.

 

 

 

САЩ и съюзниците им ще формират „военни сили на бъдещето“ в Украйна, които да възпират Русия след края на настоящата война, заяви още заместник-държавният секретар на Държавния департамент Виктория Нюланд. Това включва създаването на „интегрирана система за противовъздушна отбрана, първокласни гранични сили и способност за патрулиране в собствените морски води“. Независимо от това кога и как ще приключи сегашната руско-украинска война, трябва да се предоставят гаранции, че Русия няма да я започне отново, заяви Нюланд, цитирана от dnes.dir.bg.

 

 

 
Да се вярва на думите на Путин или на този, който застане начело на Русия след него, няма да е възможно дори след края на войната, смята тя.

 

 

 

„В никакъв случай не трябва да вярваме – докато Владимир Путин или някой като него е на власт – че това наистина е приключило. Дори и да бъде постигнат справедлив мир, все пак ще е необходим дългосрочен план и изграждане на украинска армия на бъдещето, която би могла да обезкуражи Путин да замисли каквото и да било повече“, заяви Виктория Нюланд.

 

 

 

По време на онлайн дискусия във фондация „Карнеги“ във Вашингтон Нюланд заяви, че САЩ разглеждат не само какви оръжия могат да бъдат изпратени на бойното поле в Украйна в момента, но и какво ще бъде необходимо за надеждно възпиране на Русия в бъдеще.

 

 

 

Според Нюланд след окупацията на Крим Русия е превърнала полуострова в свой военен плацдарм, разполагайки там военни съоръжения, оръжейни складове и командни центрове, които заплашват и ще заплашват сигурността на Украйна, докато са там. Нюланд обаче добави, че преди да се подходи към въпроса за Крим, украинската армия все още трябва да си възвърне значителна територия. „И именно върху това са съсредоточени в момента“, заключи тя.

 

 

 

Източник: ТАСС, dnes.dir.bg

САЩ

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024