Здраве

Здравният министър: Тази година предстои да бракуваме 2 800 000 дози ваксини срещу ковид

Здравният министър: Тази година предстои да бракуваме 2 800 000 дози ваксини срещу ковид

 

big_15b9

 

 

Тази година предстои да бракуваме 2 800 000 дози ваксини срещу ковид, а страната ни по договор трябва да ги купува до 2025 г. в огромни количества.Това обясни пред БНТ министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев.

 

 

Той каза, че в момента населението няма нужда от ваксини срещу COVID-19, а нивата на морбили и скарлатина са се повишили значително. Освен това грипът тази година протича доста по-тежко.

 

 

„Ние не само имаме ваксини за бракуване, но вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред Европейската комисия, че България е твърдо за прекратяване на договора с „Пфайзер“ за закупуване на ваксини“, каза служебният министър на здравеопазването.

 

 

Според него в България е видимо първо, че ковид ситуацията отмина, второ – всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини, а третият въпрос е, че трябва да закупуваме бустерни дози, но имаме ниско ваксинационно число и няма къде да ги прилагаме. „В онлайн разговора си с еврокомисаря по здравеопазване бях доста критичен и категоричен, че е не е имиджово дори за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да трябва да ги унищожаваме“, посочи Асен Меджидиев.

 

 

 
Полският министър на здравеопазването първи подкрепи нашата позиция, подкрепа има още от Чехия и Литва, уточни министърът на здравеопазването. Според него със средствата, които плащаме за купуването и унищожаването на тези ваксини, ще построим една детска болница и ще останат за детските центрове в селата.

 

 

„Населението няма нужда от ваксини срещу ковид в момента, нито в България, нито в Европейския съюз. В момента няма никакви желаещи въобще за поставяне на ваксини у нас, въпреки че Министерството на здравеопазването е подсигурило всички възможности – възстановени се средствата за лекарите, които ги поставят, има и разкрити ваксинационни центрове“, обясни Асен Меджидиев.

 

 

Той смята, че антиваксинационната кампания, която се случи, и резултатите от нея са довели до отлив на желание у хората да покриват задължителния имунизационен календар. „Имаме отказ от ваксинация срещу морбили. Трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела – това са ни сериозните проблеми“, заяви министърът.

 

 

В момента грипът протича доста по-тежко, ние нямаме достатъчно ваксини против грип, отбеляза той. Асен Меджидиев добави, че високите нива на морбили и скарлатина не са само в България, но и в целия Европейски съюз. Според него двете години извънредна епидемична ситуация са довели до по-високи вълни и с грипа. Грипът протича тази година доста по-тежко, но овладяхме пиковата вълна, каза министърът на здравеопазването.

Здраве

More in Здраве

ezgif-4-cfc1a2456a

Разследване: Нов обрат със смъртта на бебето и родилката от Луковит, ето какво се е случило

февруари 18, 2023
postapka-medik-vazmuti-zhena-tia-posle-731

Постъпка на медик възмути жена. Тя: После защо е агресията срещу лекари? Нека всеки да си отговори сам

февруари 13, 2023
2b7d9bc031e759f2582684ec4198cc93

Експерти: Насекомите в храните могат да причинят алергии, рак и автоимунни заболявания

февруари 5, 2023
big_202bg_20_

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхите на пациент / ВИДЕО

февруари 4, 2023
klinika-veliko-tarnovo-472

Жена остана разочарована от медицински персонал, сама се погрижи за раната си / СНИМКА

февруари 3, 2023
167493199037975

България, Сърбия, Турция и Гърция – ето къде лекарствата срещу грип са най-евтини

януари 28, 2023