СВЯТ

Белият дом: Не искаме примирие в Украйна точно сега

Белият дом: Не искаме примирие в Украйна точно сега

beliat-dom-ne-iskame-primirie-v-ukraina-tochno-sega-1

 

 

 

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби коментира на пресконференция посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия и възможностите за постигане на мир в Украйна.

 

 

Си Дзинпин представя Китай като мирен посредник за войната в Украйна. Междувременно Владимир Путин приветства предложенията на Пекин за „уреждане“ на конфликта – имайки предвид китайския мирен план от 12 точки, който призовава за незабавно прекратяване на огъня от двете страни.

 

 

Но Кърби предупреждава: „Прекратяването на огъня в момента, замразяването на линиите там, където са, дава на Путин времето и пространството, от което се нуждае, за да се опита да превъоръжи, да преоборудва армията, за да компенсира този разход на ресурси“.

 

 

Китайският президент трябва да призове Русия да прекрати инвазията си в Украйна, ако иска да играе някаква конструктивна роля в конфликта, заяви представителят на Вашингтон. Според устава на ООН Русия трябва да се оттегли от цяла Украйна, каза той. „Не видяхме нищо, казано от Си и Путин, което да ни накара да вярваме, че войната в Украйна скоро ще приключи“, добави Кърби.

 

 

 

Въпреки че не би нарекъл отношенията между Русия и Китай съюз, той каза, че е ясно, че и двете страни „биха искали да видят светът да играе по техните правила“. Според експерти китайският „мирен план“ за Украйна взима предвид единствено руските искания и не включва незабавно изтегляне на руските окупационни войски от Украйна – условие, което е задължително за Киев.

 

Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024