Русия

Москва отговори на предизвикателството: Доставката на Ф-16 за Украйна крие колосални рискове за Запада

Москва отговори на предизвикателството: Доставката на Ф-16 за Украйна крие колосални рискове за Запада

1010x570

 

 

Западните страни ще поемат „колосални рискове“, ако доставят на Украйна изтребители Ф-16, каза днес руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, в отговор на въпрос за последиците от предоставянето на изтребителите, които Украйна иска от страните от НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна все още не е получила уверения за доставка на самолетите, но президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на страните от групата на Г-7 вчера, че Вашингтон подкрепя съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на Ф-16, съобщиха високопоставени американски служители.

 

 

 

„Виждаме, че западните държави все още се придържат към сценария за ескалация. Той е свързан с колосални рискове за тях самите“, каза Грушко.

 

 

 

 

„Във всеки случай това ще бъде взето предвид във всички наши планове и ние разполагаме с всички необходими средства за постигане на поставените цели“, заключи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

Байдън каза пред лидерите от Г-7, че решенията кога, колко и кой ще предостави на Украйна изтребители от четвърто поколение, за да ги използва в битка, ще бъдат взети през следващите месеци, докато трае обучението.

 

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски отдавна призовава за доставка на западни изтребители, които да подсилят отбраната на страната му в продължаващата вече 15-месеца война на Русия срещу Украйна, но досега се сблъскваше със скептицизма на САЩ. Съгласно правилата за лицензиран износ, САЩ трябва да одобрят всяко усилие на съюзниците за обучение на украински пилоти.

 

 

 

Сега Зеленски приветства решението САЩ. „Така ще бъде оказана сериозна помощ на нашите военновъздушни сили“, написа украинският президент в Туитър, предаде АФП.

 

 

 

Британският премиер Риши Сунак прие със задоволство подкрепата, изразена от САЩ за инициативата украински пилоти да бъдат обучавани на изтребители, включително и на Ф-16.

 

 

 

„Обединеното кралство ще работи заедно със САЩ, Нидерландия, Белгия и Дания, за да гарантира на Украйна бойния въздушен капацитет, от който има нужда“, изтъкна Сунак.

 

 

 

Нидерландският премиер Марк Рюте приветства решението на САЩ. Датското военно министерство – също. И двете страни са готови да се включат в обучението.

 

 

 

 

„Виждаме, че западните държави все още се придържат към сценария за ескалация. Той е свързан с колосални рискове за тях самите“, каза в отговор Александър Грушко.

 

 

 

„Във всеки случай това ще бъде взето предвид във всички наши планове и ние разполагаме с всички необходими средства за постигане на поставените цели“, заключи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

 

 

 

Западните държави се опитват да се освободят от по-старите самолети Ф-16, като купуват по-новите Ф-35. Стана известно например, че Румъния вече е купила употребявани Ф-16 от Португалия и Норвегия.
Източници: „24 часа“, dnes.dir.bg, БТА

Русия

More in Русия

1010x570

Путин: Новите руски оръжия превъзхождат тези на НАТО

февруари 2, 2024
ПУТИН5e_hlvkx2

Русия си иска всички задгранични имоти – от времето на империята досега. Има и в България

януари 19, 2024
1010x570

Путин за Нова година: Русия никога няма да отстъпи. Няма сила, която да ни накара да загубим паметта и вярата си

декември 31, 2023
big_Screenshot_95_

Тежък удар за Филип Киркоров в Русия, певецът разпространи специално обръщение / ВИДЕО

декември 26, 2023
путин-виц5e_pqpv22

Путин: Помните ли какво обещаха на Горбачов през 1991 г.?

декември 19, 2023
phpqr6ppi_559x345

Русия проведе симулация на ответен масивен ядрен удар по суша, въздух и море

октомври 25, 2023