Русия

Москва отговори на предизвикателството: Доставката на Ф-16 за Украйна крие колосални рискове за Запада

Москва отговори на предизвикателството: Доставката на Ф-16 за Украйна крие колосални рискове за Запада

1010x570

 

 

Западните страни ще поемат „колосални рискове“, ако доставят на Украйна изтребители Ф-16, каза днес руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, в отговор на въпрос за последиците от предоставянето на изтребителите, които Украйна иска от страните от НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна все още не е получила уверения за доставка на самолетите, но президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на страните от групата на Г-7 вчера, че Вашингтон подкрепя съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на Ф-16, съобщиха високопоставени американски служители.

 

 

 

„Виждаме, че западните държави все още се придържат към сценария за ескалация. Той е свързан с колосални рискове за тях самите“, каза Грушко.

 

 

 

 

„Във всеки случай това ще бъде взето предвид във всички наши планове и ние разполагаме с всички необходими средства за постигане на поставените цели“, заключи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

Байдън каза пред лидерите от Г-7, че решенията кога, колко и кой ще предостави на Украйна изтребители от четвърто поколение, за да ги използва в битка, ще бъдат взети през следващите месеци, докато трае обучението.

 

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски отдавна призовава за доставка на западни изтребители, които да подсилят отбраната на страната му в продължаващата вече 15-месеца война на Русия срещу Украйна, но досега се сблъскваше със скептицизма на САЩ. Съгласно правилата за лицензиран износ, САЩ трябва да одобрят всяко усилие на съюзниците за обучение на украински пилоти.

 

 

 

Сега Зеленски приветства решението САЩ. „Така ще бъде оказана сериозна помощ на нашите военновъздушни сили“, написа украинският президент в Туитър, предаде АФП.

 

 

 

Британският премиер Риши Сунак прие със задоволство подкрепата, изразена от САЩ за инициативата украински пилоти да бъдат обучавани на изтребители, включително и на Ф-16.

 

 

 

„Обединеното кралство ще работи заедно със САЩ, Нидерландия, Белгия и Дания, за да гарантира на Украйна бойния въздушен капацитет, от който има нужда“, изтъкна Сунак.

 

 

 

Нидерландският премиер Марк Рюте приветства решението на САЩ. Датското военно министерство – също. И двете страни са готови да се включат в обучението.

 

 

 

 

„Виждаме, че западните държави все още се придържат към сценария за ескалация. Той е свързан с колосални рискове за тях самите“, каза в отговор Александър Грушко.

 

 

 

„Във всеки случай това ще бъде взето предвид във всички наши планове и ние разполагаме с всички необходими средства за постигане на поставените цели“, заключи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

 

 

 

Западните държави се опитват да се освободят от по-старите самолети Ф-16, като купуват по-новите Ф-35. Стана известно например, че Румъния вече е купила употребявани Ф-16 от Португалия и Норвегия.
Източници: „24 часа“, dnes.dir.bg, БТА

Русия

More in Русия

phpz6annh_559x345

Русия обяви за издирване прокурора от Хага, издал заповед за ареста на Путин

май 19, 2023
песков

Кремъл: Следим западните разузнавателни агенции заради видео, публикувано от ЦРУ / ВИДЕО

май 17, 2023
na-lov-za-putin-zapadat-razchita-na-oligarsite-slujitelite-po-sigurnostta-i-mafiata-video-4

Русия ще обяви за издирване съдиите от Международния наказателен съд, издали заповед за арест на Путин

май 11, 2023
1010x570 (2)

Путин нареди мобилизация на запаса, 2 млн. отиват на военно обучение

май 10, 2023
парадът

Путин: Западните елити забравиха докъде ни докараха нацистките претенции за световно господство

май 9, 2023
1010x570

Русия се нареди сред 10-те най-големи икономики в света за първи път от 8 г. насам, въпреки санкциите

май 7, 2023