Русия

Русия обяви за издирване прокурора от Хага, издал заповед за ареста на Путин

Русия обяви за издирване прокурора от Хага, издал заповед за ареста на Путин

phpz6annh_559x345

 

 

 

Русия обяви за издирване прокурора от Международния наказателен съд в Хага Карим Хан, който издаде заповед за арест на Путин.

 

 

 

Според руското издание Mediazone, цитирано от УНИАН, в базата данни за издирване на руското вътрешно министерство е публикувана страница с данните на Карим Ахмад Хан. Посочено е, че прокурорът се издирва по член от руския Наказателен кодекс. Новината бе потвърдена и от държавната агенция ТАСС.

 

 

На 20 март Следственият комитет на Русия откри наказателни дела срещу Хан и съдиите от МНС Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес и това се случи няколко дни след издаването на заповедта за арест на руския президент.

 

 

Тогава от комитета, който е на ръчно управление от Владимир Путин, а ръководството му изпълнява задачите, поставени от Кремъл, съобщиха, че прокурорът на МНС Карим Хан е изпратил искане за издаване на заповед за арест на руски граждани. Въз основа на нея съдиите Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес са взели „незаконни решения за арест на президента и детския омбудсман“.

 

 

Карим Хан пък обясни, че заповедта за арест на Путин ще продължи да бъде валидна, дори след като войната на Русия срещу Украйна приключи.

 

 

Според „Интерфакс“ Москва е завела дела срещу Хан и съдиите Акане, Айтала и Годинес. Делото срещу Карим Хан е за „привличане на съзнателно невинен към наказателна отговорност, съчетано с незаконно обвинение на лице в извършване на тежко или особено тежко престъпление, както и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползваща се с международна закрила, за усложняване на международните отношения“.

 

 

Претенциите срещу съдиите са за „съзнателно незаконно задържане, както и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна закрила, с цел усложняване на международните отношения“.

 

Оф нюз

Русия

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024