Политика

ГЕРБ бие отбой за ротацията: Има и втори вариант – да продължи да управлява кабинет в настоящия си формат

ГЕРБ бие отбой за ротацията: Има и втори вариант – да продължи да управлява кабинет в настоящия си формат

 

62bb1b9f013efcfbf74bf380f7a79a8a

 

Ако „Продължаваме Промяната“ продължават да искат външно министерство без сериозни аргументи и да поставят червени линии, много вероятно е да се стигне до невъзможност за плавна ротация. Това е мнението на председателя на Народното събрание Росен Желязков:

 

 

„Ако не се постигне съгласие, тогава има втори вариант и този втори вариант е да продължи да управлява кабинет в настоящия си формат с премиер Денков, вицепремиер Габриел и външен министър и т.н., докато се постигне споразумение за ротиране или докато се върви в посока на избори. За страната не е добре да има предсрочни избори, но ако ще се правят такива, защото те са неминуеми и неизбежни, тогава е най-добре да бъдат заедно с европейските, което означава, че оставка трябва да се подаде до средата на март месец.“

 

 

 
Желязков посочи, че ако все пак се стигне до ротация на председателския пост в парламента, от ГЕРБ ще приемат предложението на ПП-ДБ.

 

А заместник-председателят на парламента Никола Минчев от ПП-ДБ потвърди, че не са се отказали от искането Николай Денков освен вицепремиер да е и външен министър. Каза, че разговорете с ГЕРБ продължават и се надява на разумно решение:

 

 

„Не мога да предпоставя края на разговорите какъв ще бъде, за да кажа и какво ще следва. На първо място, се надявам да няма избори две в едно, защото това не е добра перспектива за страната. Не мисля, че едни нови парламентарни избори ще оформят едно ново по-стабилно парламентарно мнозинство.“

 

И според Ивайло Мирчев от ПП-ДБ предсрочни избори не са добър вариант за страната:

 

 

„Да оставим Габриел и Денков да решат този въпрос, работят добре, да решат оценката на министрите, да решат заедно и парламентът да гласува. Нека те да решат темата с външния министър, да не стига тя до НС, защото там е доста по-сложно.“

 

 

„Външно министерство трябва да бъде имунизирано от всякакъв тип опити за политиканстване или за политическо присвояване. Николай Денков може да упражнява международна дейност и като образователен министър, какъвто е разписано в споразумението, че трябва да бъде. Денков сам поиска да бъде вицепремиер с ресор образование и министър на образованието“, заяви в „Говори сега“ по БНТ депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев, който е бивш заместник министър на външните работи. Според Георг Георгиев има и вариант Мария Габриел да си остане външен министър и да не се случи ротацията, което може да се окаже разумна алтернатива.

 

 

 

По думите му от ПП-ДБ са начертали червени линии, пише epicenter.bg.

„Опитват се да ни убедят колко е разумно да вземат още едно министерство“, допълни Георг Георгиев.

 

 

 

Той добави, че външнополитическия профил на Мария Габриел е изключително по-сериозен и по-авторитетен отколкото на другия претендент за поста на външен министър.

 

 

 

„Това мнозинство е благодарение на компромиси, които ГЕРБ направи. ГЕРБ е причината Николай Денков да има зад гърба си мандат от 9 месеца като премиер. Искаме стабилността да се запази“, каза още Георг Георгиев.


 

 

 

„Ротацията няма да се състои“.

Това коментира в ефира на БНТ независимият депутат Радостин Василев.

 

 

 

По думите му това, което е постигнало правителството, е по-добре за Украйна, но не и за България.

 

 

„През седмица помощи за Украйна. Корупционни скандали в парламента от всяко едно министерство. Ежедневни проблеми. Шенген по земя е плашещо, защото ние нямаме охрана на границата“, допълни Радостин Василев.

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024