Политика

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

 

2112855085

 

 

Автор: Виктор Блъсков в „Труд“

 

 

Новата изява на factcheck.bg „оборва“ твърдение на Корнелия Нинова, че България ще приеме неограничен брой афганистанци и сирийци, в замяна на Шенген. Служейки си с креативен език и изпускане на ключови факти, те всъщност променят думите на Нинова, за да може да ги оборят впоследствие.

 

 

Освен това, статията на factcheck.bg отново включва открита лъжа, която се вижда черно на бяло в документа, за който говорят. Те пропускат една от политиките, по които България се задължава да действа, бъдещият регламент по миграцията и лъжливо заключват, че България се задължава да действа единствено по Дъблинското споразумение.

Твърдение:

Factcheck.bg твърди, че България не е поела ангажимент да приеме мигранти в замяна на прием в шенгенското пространство. Те също така твърдят, че единствените ангажименти за България са за Дъблинското споразумение.

Проверка:

Твърдението на Нинова, че България е приела допълнителен протокол в замяна на прием в Шенген е вярно. Нинова никъде не споменава, че става въпрос за „допълнителни бежанци“, а само за афганистанци и сирийци, без да уточнява, че са различни от тези, за които сме отговорни.

Също така, Шенгенското пространство включва вдигане на границите по въздух, вода и суша. Още в член 1-ви от регламента за премахване на вътрешните граници в ЕС (уреждащ Шенгенското пространство) се попределя ясно, че вътрешни граници означават общите сухопътни, летищата и морските граници. От спазването на допълнителния протокол зависи дали ще се обсъди България да влезе по суша. Твърдението на factcheck.bg, че оборват допълнителни споразумения за Шенген като посочват, че в решението на Съвета не е включено условието на Австрия е дезинформация, тъй-като приемането на България в Шенген е решението на Съвета за морските и въздушни граници и ангажимента на Австрия за обсъждане на сухопътните граници.

Твърдеието на factcheck.bg, че България се задължава да спазва единствено Дъблинското споразумение е лъжа, тъй-като България се задължава да спазва и бъдещия регламент за миграцията.

Твърдението на Нинова

Условието България да влезе в Шенген по суша срещу изпълнение на споразумението се вижда от комуникацията на Европейската комисия, в която се описва, че с преговорите на 30-ти декември делегациите на България, Румъния и Австрия са се съгласили да приемат документа, съдържащ споразумение за охрана на външните граници, както и ограничение на вторичните движения. Този документ също съдържа решението за вдигане на ветото на Австрия и изрично пише, че страните приемат да обсъдят влизането на България и Румъния в Шенген по суша, в зависимост от изпълнението на приетите ангажименти.

Решението на Съвета за приемането на България и Румъния в Шенген не съдържа пълното приемане на България и Румъния в Шенген. Според регламента за Шенген, който урежда премахването на граничен контрол на лица, които пресичат вътрешните граници между държавите членки на съюза, „вътрешни граници“ (както е описано в член 2, т. 1) означават:

а) общите сухопътни граници, включително реки и езера, на държавите членки;

б) летищата на държавите членки за вътрешни полети;

в) морски, речни и езерни пристанища на държавите членки за редовни вътрешни фериботни превози;

В този смисъл решението на Съвета не е приемането на България в Шенген. Приемането на България в Шенген е решението на Съвета за морските и въздушни граници И ангажимента на Австрия, според писмената процедура от 30-ти декември, да обсъди сухопътните граници.

Относно ангажиментът за прием на бежанци, той е точка 3-та от споразумението. В него се казва:

„Да работят заедно за да ограничат вторичните движения в съответствие с Европейското право, особено с ангажиране за бързото и прилежно прилагане на Дъблинския регламент в неговата цялост, чрез незабавно обратно приемане на всички бежанци, за които България и Румъния са отговорни според Дъблинския регламент (и бъдещата Политика за убежище и управление на миграцията), без ограничения (особено що се отнася до бройката хора, които да бъдат приети обратно в рамките на един месец), чрез обратно приемане на бежанци с международна закрила в България и Румъния, както и чрез гарантиране на бърз (максимум 3 работни дни) отговор за изисквания за връщане/поемане на отговорност. Това е особено релевантно за афганистански и сирийски бежанци“

Както се вижда, твърдението на Нинова, че става въпрос за прием на бежанци без ограничение в бройката е напълно вярно. Креативният език на factcheck.bg, при който се оспорва, че се приемат бежанци различни от тези, за които сме отговорни, изопачава думите на Нинова, която не споменава допълнителни бежанци или такива, за които не сме отговорни. Фактчек заключва, че не е упоменат „задължителен брой хора, които да бъдат приети обратно“, въпреки, че Нинова никъде не е споменала за такъв.

Factcheck.bg лъжат със своето твърднеие, че България е поела ангажимент само за Дъблинското споразумение. В документът ясно пише „според Дъблинския регламент (и бъдещата Политика за убежище и управление на миграцията).

 

Новата политика,според НПО-то за човешки права Амнести Интернешънъл, новото споразумение може да постави допълнителна отговорност на външните граници (като България). Директорът на офисът на Амнести Интернешънъл за Европейските институции Ийв Геди заявява в статията, че новият регламент ще доведе до това да има масово задържане на бежанци по граинците на Европейския съюз.

Регламентът, който представлява съвкупност от споразумения по миграцията, може да бъде приет още през 2024 година. Той дори включва механизъм за солидарност, при който трябва да бъдат подкрепени външните граници на Европейския съюз. Това значи, че България може да приеме и по-малко от 100 бежанци от Австрия. Но нито factcheck.bg, нито Нинова, нито дори Австрия, имат някаква представа колко точно ще бъдат връщанията през идната година и по новия регламент.

Знаем само, че няма ограничение в бройката им, както е записано в протокола с Австрия.

Проверено:

Твърдението на factcheck.bg, че България не е поела ангажимент да поема мигранти в замяна на прием в шенгенското пространство е дезинформация. Тъй-като според подписания протокол, България е поела ангажимент да поема мигранти, за които сме отговорни, в замяна на прием в шенгенското пространство по суша.

Твърдението на factcheck.bg, че България се задължава единствено да спазва Дъблинското споразумение е лъжа, тъй-като в анексът изрично се споменава, че България е приела да спазва и бъдещия регламент по управление на убежището и миграцията.

Източници:

PolitiCheck: Не, България не е подписала протокол за приемане на неограничен брой мигранти –https://factcheck.bg/politicheck-ne-balgariya-ne-e-podpisala-protokol-za-priemane-na-neogranichen-broj-migranti/

Council of the European Union Communication CM 5950/23 – https://data.consilium.europa.eu/doc/document/CM-5950-2023-INIT/en/pdf

Нов регламент за управление на убежището и миграцията – https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/eu-migration-policy/eu-migration-asylum-reform-pact/asylum-migration-management/

EU: Migration Pact agreement will lead to a “surge in suffering” – https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/12/eu-migration-pact-agreement-will-lead-to-a-surge-in-suffering/

Регламент (ЕС) 2016/399 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година относно Кодекс на Съюза за режима на движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници) – https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32016R0399

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024