Политика

Пеевски: Текстът на споразумението го писахме лично с Кирил Петков, съгласуван е с ГЕРБ

Пеевски: Текстът на споразумението го писахме лично с Кирил Петков, съгласуван е с ГЕРБ

 

пеефски 0

 

 

Лидерите на ПП-ДБ са съгласували текста на споразумението с ГЕРБ, отнасящ се до участието на ДПС при избора на регулаторите, с лидера на Движението Делян Пеевски.

 

 

Това разкри самият той пред медиите днес, след като малко преди това Христо Иванов заяви в тв ефара: ДПС се плашеше от споразумение със сериозни реформи“.

 

 

По информация на Епицентър. бг, след като текстовете в споразумението били окончателно редактирани и приети от двете страни, лично Христо Иванов е изпратил на Пеевски текста на пасажа за ДПС с молба за неговото одобрение. Пеевски нямал възражение, изтъкнаха пред медията ни източници от преговорните екипи.

 

 

„Не мога да разбера какво обяснява Христо Иванов за споразумението. Текстът лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ. Нямахме никаква претенция към него и всичко беше изяснено, разкри още Пеевски, вдигайки завесата на процеса по изготвянето на споразумението, за което от ПП-ДБ твърдят, че имат проблем с ДПС, защото „Делян Пеевски иска да има ексклузивитет в процеса на съдебната реформа“, по думите на Христо Иванов пред БНТ.

 

 

Ние нямахме никаква претенция към него. ДПС не е било тема в него. Благодаря на моя приятел Кирил, че го потвърди„, допълни Пеевски.

 

 

И обвини Христо Иванов, че единствената му цел е да овледее ключови позиии в държаватаТой е бил всеки ден в кабинета ми. Номерът с „врага ДПС“ няма да мине. Христо Иванов има само една цел – овладяване на ключови позиции в полза на олигархията. Лъжата трябва да свърши“.

 

 

Пеевски разказа пред медиите, как преди време Христо Иванов “разви пред мен как иска избори, защото не му се случват нещата с промените”. 

 

 

„Всичко това го прави Христо Иванов, който иска избори. Знаете, че резултатите (на ПП-ДБ) им падат“, обясни председателят на ДПС.

 

 

Според Пеевски – Христо Иванов насочва страната към предсрочни избори, защото не може да постигне целите си в настоящия парламент -за смяната на главния прокурор, на председателя на Върховния административен съд и назначаването на членовете на новата антикорупционна комисия.

 

 

Той има само една цел – овладяването на тези позиции в името на олигархията“, обвини Пеевски десния лидер

 

 

А след това се обърна към другите водачи на ПП-ДБ: „Трябва неговите партньори да се събудят, в лицето на Кирил Петков, Асен, Наско (Асен Василев и Атанас Атанасов – бел.а.), да му кажат – Христо, седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието“, препоръча им Пеевски.

 

 

За новосъздалата се от снощи ситуция между управляващите партньори, Пеевски каза: „Ако искат (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) да се съединяват, да си прощават, това са си техни детски работи. Като наблюдавам какво изговориха, нищо старо не е забравено.

 

 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да направят правителство. Не мога да разбера всички обяснения, които валят, както и размяната на кого сме по-добри приятели. Приятел съм и на Петков, и на Борисов, но най-вече съм приятел на България“.

 

 

Припомняме, че малко по-рано Бойко Борисов заяви: „Лъжите и спекулациите трябва да спрат. Не съм адвокат на ДПС и няма да коментирам дружбата им с ПП-ДБ. Дружбата на ПП-ДБ с ДПС е много по-голяма отколкото нашата, защото ние с ДПС воюваме в смесените райони.

 

 

„Аз не мога да разбера всички тези обяснения, които валят и размяна на кой сме по-приятели. Отдавна казах, че и на двамата съм приятел, но приятел съм на България и затова всичко се е случвало и съм работил с тях“, отговори Делян Пеевски.

 

 

Той разкри кои са били точките на разногласия между партньорите в управлението: „Двете точки за службите и следствената тайна са били обект на спор“.  Той изнесе подробности за рокадите в службите за сигурност, за които настоява отдавна ПП-ДБ. Пеевски посочи, че на два пъти е правен опит да бъде сменен настоящият шеф на ДАНС Пламен Тончев. Първият път постът му е бил предложен на Атанас Атанасов от ПП-ДБ, който отказал след месец размисъл; втория път – на Веселин Марков, съветник на премиера в оставка Николай Денков, но и този вариант отпаднал заради Кирил Петков, който отначало го подкрепял, но после си променил мнението.

 

 

Пеевски изтъкна, че промени в службите не се налагат, тъй като работели добре с евроатлантическите ни партньори. Той разтълкува амбициите на ПП-ДБ като желание за овладяване на службите и посочи, че десните вече имат политическо назначение в сектора – бившият им депутат Петър Петров, който стана зам-шеф на ДАНС.

 

 

Лидерът на ДПС разказа как и от кого са правени промените в Конституцията, които ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС приеха миналата година.

Той изтъкна, че десните изобщо не познават основния закон. „Още като правехме Конституцията, налагаше се да им помагам изключително много. Цялата Конституция е направена реално от Христо Иванов и Славов (правосъдният министър в оставка Атанас Славов – бел.а.) с наше участие. Борисов само участваше. Христо е бил всеки ден в моя кабинет и сме писали Конституцията“, разкри Пеевски.

По думите му е абсурдно да се изнася следствена тайна по дело. „Имам впечатлението, че от ПП-ДБ не разбират от тези неща, за Конституцията трябваше да им се помага. За следствената тайна,  не са се разбрали – това нарушава всичко по делата, как се изнася следствена тайна по дело? Абсурдно. Но след като видях, че хората, с които правим Конституцията, трябва да им помагаме… Конституцията е правена заедно с Христо Иванов“, разкри той.

 

Лидерът на ДПС  е категоричен, че ПП и ГЕРБ няма как да работят без да си имат доверие.

 

Пеевски обясни, че десните нямат друг избор, освен да работят с него, защото ПП-ДБ не искат „Възраждане“, а ГЕРБ-СДС не иска БСП. И поиска от тях пряко, и публично да се договарят с ДПС. „С кого остава, колеги? Както казаха ПП-ДБ: Моля ви, да не се вписва, че е с ДПС, то е ясно, че сте вие. Не, хората на ДПС не са втора класа! Те са първа класа, като всички други български граждани, и ние ще седим, като техни представители, на масата и, когато искат нашата подкрепа, ще я взимат на масата пред всички вас и пред нашите избиратели“, обяви Пеевски

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024