Политика

Сачева: ГЕРБ вече няма да приеме Асен Василев за финансов министър – лъже без да му мигне окото

Сачева: ГЕРБ вече няма да приеме Асен Василев за финансов министър – лъже без да му мигне окото

 

big_0000000005ba

 

 

Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева нападна остро финансовия министър в оставка Асен Василев, който преди нея бе гост в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

 

„Наистина съм учудена от начина, по който може човек да лъже, без да му мигне окото. Сега разбрах смисъла на този израз. Това, което се случи от самото начало, е, че започнахме определено конструктивно, говорихме по различни теми. От началото казахме, че личността на Асен Василев е много противоречива и имаме изключителни резерви. Но на практика, тъй като имаме три основни приоритета, които са ни обединили – Шенген, Еврозоната и съдебната реформа, именно поради нашата отговорност, ние ще приемем тримата министри да продължат. Става дума за тези на правосъдието, на МВР и на финансите.

 

 

 

От самото начало казвахме на какво сме съгласни и на какво не. Споразумението беше почти готово, с изключение на три неща, по които спорехме. Не се разбрахме за конкретен срок за службите, за конкретен текст за съдебната власт и за конкретния текст за отпадането на съдебната тайна. Не сме ги отхвърлили. Просто водехме разговори по текстовете как да изглеждат. По отношение на целия МС с изключение на електронното управление бяхме почти постигнали съгласие. Всички тези 11 души, които са подали така наречените отводи, те са министри в момента. И нека да ви обърна внимание – това са хора, които бяха представени като експерти. Те са поели ангажимент да управляват 18 месеца. И те би трябвало да носят своята отговорност“, каза тя.

 

 

„В този списък с министри няма нищо изненадващо за колегите от ПП. От самото начало ПП дадоха заявки по различни канали, че те се опитват да провалят първия мандат. Ние започнахме годината с измислен скандал, след като казахме, че вероятността е ротацията да завърши с мандат на ГЕРБ. Те скочиха – ама как така. Все по-ясно става за цялото общество, че ПП работи само и единствено за пиар и маркетинг и това е обидно за техните избиратели“, добави Сачева.

 

 

„Всички тези имена в списъка с министри бяха обсъдени и разговаряхме. Няма нито едно ново име. Колегите от ПП най-вече непрекъснато сменяха своето мнение за какво ли не. Това за Тагарев го чувам за втори път, че не бил част от разговорите, защото и акад. Денков каза същото. Това е абсурд. Ние бяхме на преговорите без телефони, защото искахме да протичат конструктивно и без интриги. Аз си водих много внимателно записки с това кой какво е казал по определени теми. Практически огромен процент от времето – около 40 процента, ние сме говорили за Тагарев. Имаше конкретни забележки на Габриел към неговата професионална работа и това как си е вършел работата като министър. Ивелина Василева бе приета от тях, приеха и Росен Желязков. Жечо Станков също бе приет.

 

 

Ние се договорихме за всички големи въпроси. Имахме малки въпроси, по които трябваше да се договорим, но ПП непрекъснато искаше да удължава времето, да вкарва нови условия и изисквания, протакаха нарочно, за да може да разтеглят времето. Ние се договаряме за Жечо Станков, а те идват на другия ден и казват – нека Румен Радев да вземе БЕХ. Ние казваме – добре, но нека да имаме паритет във финансите“, посочи депутатката.

 

 

 

„Изненадващото за нас е тяхното поведение. Когато внесоха оставка, Денков дори не се бе обадил на Габриел. Те непрекъснато вкарват тази тема за жените, а поведението и отношението, което демонстрират спрямо нас, включително това, което се случи вчера с Габриел. То е възмутително и скандално. Цялата парламентарна група на ГЕРБ е възмутена от подобно отношение към един от най-успешните политици в чужбина, жена с безспорен авторитет, изключително сериозни качества и която на практика представлява капитал за България. Хора като Асен Василев не могат да си позволят да говорят така. Липса на лидерски умения от негова страна той да се извини и да каже каквото и да е. Упреква я, че е взела решение като министър-председател да избере екипа, с който ще работи, което е смело лидерско решение, а самият той като го питате какво ще прави, той казва – аз трябва да си питам този орган, онзи орган, регионални, национални. Това поведение на лидер ли ви приличаше преди малко, защото на мен по-скоро не“, попита тя.

 

 

„Абсолютно категорично ви казвам, че България не може повече да си позволи финансов министър като Асен Василев. Не само защото той очевидно показва липса на елементарна етика, липса на елементарна политическа култура като лидер, но и само като погледнете какъв е последният доклад на МВФ, то е очевадно за какви резултати става дума. Плюс това самият Асен Василев си е подал отвод, че не желае да е финансов министър. Нали всички си подадоха отвод. Мария Габриел до вчера беше човекът, с който работеха добре. Той от приоритета си за Еврозоната ли се отказва или просто фетишът за втория мандат е по-силен от стратегическия приоритет? В парламентарната група на ГЕРБ всички ще последват примера на Делян Добрев и за министър Асен Василев няма да гласуват“, категорична бе Сачева.

 

 

„А бихте ли жертвали Габриел срещу Василев?“, попита водещата Цветанка Ризова.

„Чувате ли се какво говорите? Абсолютно никога. Те са неравностойни по никакъв начин – нито като политика, нито като авторитет, нито като отговорности“, отговори тя.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024