Политика

Радев с позиция за кабинета „Габриел“, изтегля ли указа си?

Радев с позиция за кабинета „Габриел“, изтегля ли указа си?

радевphpesy2ix_559x345

 

 

Президентът Румен Радев няма да оттегли указа си, с който праща кабинета за гласуване в Народното събрание. Това стана ясно от позиция на президентството.

 

 

По-рано от ПП-ДБ призоваха държавния глава да оттегли указа си, за гласуване на кабинета „Габриел“, тъй като част от министрите признали, че не са се съгласявали да са част от кабинета.

От формацията се обърнаха и към председателя на парламента Росен Желязков да не вкарва гласуването на кабинета в дневния ред на парламента утре.

 

 

Ето я и цялата позиция на Радев:

 

 

В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група.

 

 

 

Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър- председател.

 

 

 

Припомняме, че по-рано днес Мария Габриел отиде при държавния глава с папка с изпълнен мандат за кабинет. От ПП-ДБ обаче обявиха, че той не е съгласуван с тях и не са подписали коалиционното споразумение, което по-рано тази седмица заедно изготвяха.

 

 

Предстои да стане ясно дали все пак няма да се достигне до някакъв консенсус и правителството с премиер Мария Габриел ще бъде прието в НС.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024