Политика

Василев: Не съм предлагал да се ограничи правото на глас на неплащащи данъци българи в чужбина

Василев: Не съм предлагал да се ограничи правото на глас на неплащащи данъци българи в чужбина

 

big_215

 

От министерството съобщиха, че служебният министър на финансите Асен Василев не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България.

В отговор на журналистически запитвания, от пресцентъра на министерството съобщават, че в рамките на заседанието на Министерския съвет на 19 май е поставен проблемът за наличието на т.нар. „мъртви души“ в избирателните списъци. В тази връзка министър Василев е поставил два въпроса за обсъждане:

 

 

„Как може български граждани, които не притежават валидни български документи за самоличност – лична карта, международен паспорт и др., да упражнят правото си на глас и ако не може, трябва ли те да фигурират в избирателните списъци в България?“, както и да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес.

 

 

 

Министър Василев е поставил тези два въпроса за обсъждане, за да започне дебат по тяхното решаване в бъдеще, включително чрез промени в нормативната уредба и изборното законодателство, без да нарушава конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина, съобщават от министерството.

 

 

 

В рамките на своите правомощия министърът на финансите е посочил, че би могло да се обмисли предоставяне на съответните служби на наличните в Националната агенция за приходите масиви с данни на българските граждани, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина и са избрали да се осигуряват в друга държава, за да могат те да бъдат извадени от избирателните списъци по адрес в България.

Политика

More in Политика

аец

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

май 29, 2024
румен

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

май 27, 2024
столт

Столтенберг от София: НАТО няма да участва във войната в Украйна, войски няма да пращаме

май 27, 2024
глава

Главчев ще разговаря на 4 очи с шефа на НАТО Столтенберг, военният Запрянов обяви България за „щит срещу руската заплаха“

май 26, 2024
грозев

Преследваният от шпиони на Кремъл Христо Грозев оплю Русия пред форума на НАТО, а проксита и агенти дебнат навсякъде

май 26, 2024
445220310_7986523271400555_6208818991686581076_n

Военният Запрянов козирува на форум на НАТО в София: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

май 25, 2024