СВЯТ

Нов удар по Турция! САЩ за първи път добавиха натовски партньор в такъв списък

Нов удар по Турция! САЩ за първи път добавиха натовски партньор в такъв списък

 

nov-udar-po-turcia-sasht-za-parvi-pat-dobaviha-natovski-partnyor-v-takav-spisak-1

 

 

Съединените американски щати добавиха Турция в списъка на държавите, които използват деца като войници. Този ход ще усложни още повече влошените връзки между Анкара и Вашингтон, коментира Си Ен Ен.

 

 

 

За първи път американците поставят страна от НАТО в този списък. В доклада си за трафика на хора Държавният департамент посочва, че Турция е оказала подкрепа на фракцията „Султан Мурад” в Сирия. Тя е част от сирийската опозиция, която Анкара отдавна подкрепя, и според Вашингтон тази фракция е вербувала и използвала деца във военни действия.

 

 

 

Дипломат от Държавния департамент на САЩ каза, че има информация и за използването на деца като войници в Либия, но изрази надежда, че Вашингтон и Анкара ще решат този въпрос чрез диалог. Правителствата, включени в този списък на Държавния департамент, подлежат на рестрикции, включително и търговско лицензиране на военно оборудване.

 

 

 

Войната в Сирия е един от въпросите, по които Турция и САЩ имат сериозни разминавания през последните години. Турция извърши няколко военни операции срещу кюрдските фракции в Сирия, докато американците ги подкрепяха, за да елиминират по-лесно джихадистите от „Ислямска държава”.

 

 

 

Вашингтон и Анкара имат и разминаване по отношение на покупката на руски ракети С-400 (от страна на Турция), както и по отношение на опита за военен преврат през 2016 г. Турция поиска от САЩ екстрадирането на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на пуча, но получи отказ.

 

Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

марко

Столтенберг бълнува за войски в Русия. Този побъркан човек е подкрепян от най-глупавия лидер в Европа Макрон. Да гласуваме срещу тях!

май 27, 2024
арестович

Западът, Китай и Русия са се договорили за разделяне на Украйна и край на войната, обяви Арестович

май 26, 2024
москва1465967952-gettyimages-474777991

Страните, които първо щяла да удари Русия, ако Западът позволи на Украйна да изстреля ракети във вътрешността й

май 25, 2024
песковphp386zja_559x345

Кремъл опроверга „Ройтерс“: Информацията не е вярна. Путин е готов за преговори, но ако това доведе до постигане на целите ни в Украйна

май 24, 2024
1010x570

Грузинският премиер: Еврокомисар ме заплаши да внимавам да не ме сполети съдбата на Роберт Фицо

май 23, 2024
карта

Става напечено! Разрешиха ли САЩ на Киев да удря с US оръжие територията на Русия?

май 23, 2024