ТОП НОВИНИ

„Грийнпийс“ за ТТИП: „Брутални искания на САЩ“!…Брюксел брани задкулисието!

„Грийнпийс“ за ТТИП: „Брутални искания на САЩ“!…Брюксел брани задкулисието!

ТТИП4795045

Правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия, става ясно от 240-те страници вътрешни документи по споразумението, разкрити от „Грийнпийс“ и предоставени първо на немския в. „Зюддойче цайтунг“, съобщи БНР.

Документите показват, че Вашингтон е заплашвал ЕС, че ще блокира усилията за облекчаване на износа на европейски автомобили, ако Европа не склони да разреши продажбата на още американски земеделски продукти.

САЩ също така се противопоставяли на европейския принцип, че продуктите могат да бъдат разрешени за продажба, само ако се докаже, че не са вредни за човешкото здраве и околната среда. Вашингтон изисквал и използването на своя практика, която можела да доведе до разпространение на генетично модифицирани продукти и растения в Европа.

Освен това САЩ отказвали да отстъпят пред ЕС по въпроса за замяна на частните арбитражи при разглеждане на търговски и инвестиционни спорове с прозрачни национални търговски съдилища, допълва ТАСС.

„Грийнпийс“ твърди също, позовавайки се на документите, че големият бизнес участва активно в изготвянето на споразумението.

Екоорганизацията твърди, че договаряното сега партньорство трябва да бъде изоставено и преговорите по съвместно търговско споразумение да започнат от нулата. Европейската комисия трябва да признае, че не е информирала адекватно обществеността за условията по сделката и „да натисне бутона рестарт“ на преговорите по търговско споразумение, коментира Юрген Книрш, търговски експерт от „Грийнпийс“.
От Брюксел реагираха светкавично!

сесилия768x432

В свое изявление еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом твърди, че във въпросните доклади само се посочват коментари и различни позиции, изразени в хода на преговорите по ТТИП.

По нейните думи са се появили редица погрешни схващания и недоразумения относно тези документи, които могат да навредят при договарянето на споразумението, по което САЩ и ЕС не могат да постигнат консенсус още от 2013 г.

Трябва да се каже, отново и отново, че търговското споразумение няма да намали нивото на защита на потребителите или да застраши безопасността на храните или околната среда”, коментира тя, цитирана от Business Standard.

Как точно разкриването на истината може да навреди на договарянето? Явно трябва гилотината да почне да работи в Брюксел, тия хептен за мезе ни вземат, възмущават се хората по форуми и социални мрежи.

Източници: Епицентър, News.bg

More in ТОП НОВИНИ

cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Въпреки антируската пропаганда: България най-много харесва Владимир Путин от страните в ЕС, според проучване на Ipsos

април 5, 2024
zhivko-kotsev-1

ДАНС е обискирал дома на главния секретар на МВР Живко Коцев. За да не го арестуват, той се е съгласил да стане свидетел по делото за контрабанда

април 4, 2024
big_2217

МФ с изненадваща прогноза: Влизането ни в еврозоната ще доведе до забавен растеж на доходите и икономиката

април 3, 2024
габи-1

Габриел: Няма да правя правителство, ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, отиваме на избори

март 24, 2024
Patriarh-Neofit2-655x440

Почина патриарх Неофит

март 14, 2024
big_2238

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

февруари 21, 2024