Европа

Европейците вече не припознават ЕС като свой – всеки втори иска референдум за напускане!

Европейците вече не припознават ЕС като свой – всеки втори иска референдум за напускане!

Image_5430716_407
Европейските граждани не припознават ЕК на Юнкер като своя комисия. И разбира се, че няма да искат да следват политика, която е всичко друго, но не и европейска. Нещата стоят така: смяна на европейската политика (и Юнкер) или разпад на ЕС. За съжаление смятам, че второто е по-вероятно да се случи, щото всъщност май той за това е сложен там.
Тенденцията изглежда необратима!
Почти половината европейци искат референдуми за членството на страните си в ЕС според социологическо приучване, цитирано от Ройтерс и агенция „Фокус“.
Проучването на социологическото бюро „Ипсос-МОРИ“ е реализирано между 25 март и 8 април 2016 г. сред повече от 6000 граждани на осем страни членки на ЕС.

Резултатите му стават известни малко месец и половина преди референдума за «Брекзит» – излизане или оставане на Великобритания в съюза.

45% от анкетираните в Белгия, Германия, Испания, Италия, Полша, Унгария, Франция и Швеция са заявили, че искат свикването на подобен референдум в тяхната страна.

А средно една трета искат излизане от ЕС при възможност. Делът на онези, които биха гласували страната им да напусне ЕС, варира от 48% за Италия до 22% за Полша.

„Италианците се надяват да получат възможност да гласуват на референдум за членството си в ЕС – е отбелязал Боби Дъфи – директор по проучванията в „Ипсос-МОРИ“. – Това показва, че дори след референдума за „Брекзит“ да се запази статуквото, това няма да е краят на неприятностите за ЕС.“

Антисистемното Движение „Пет звезди“, което се обявява за излизане на Италия от еврозоната, вече е втора политическа сила на Апенинския полуостров, припомня БТА.

Крайнодесният Национален фронт, който все повече се утвърждава като водеща политическа сила във Франция, също е против единната валута.

В международното проучване са зададени въпроси и за британския референдум.

49% от анкетираните европейци очакват Великобритания ще напусне ЕС след гласуването на 23 юни. 51 на сто се опасяват, че „Брекзит“ ще навреди на икономиката на ЕС, докато 36% са на мнение, че ще ощети британската икономика.

Според 48% от анкетираните евентуалното напускане на Великобритания ще доведе до напускането на други страни членки. 18 на сто застъпват обратното мнение.

Източник: Dir.bg

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024