Анализи

The Foreign Insider: За по-малко от 24 часа: Вашингтон с противоречиви сигнали към Пекин и Техеран!

The Foreign Insider: За по-малко от 24 часа: Вашингтон с противоречиви сигнали към Пекин и Техеран!

kjhg

Първите дипломатически ходове на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп са повече от противоречиви

Новоизбраният президент на САЩ разговаря вчера по телефона с президентката на Тайван Цай Ингвен, което е първият подобен контакт, откакто президентът Джими Картър възприе политиката на един Китай през 1979 г., съобщи Ройтерс.

Говорителката на екипа на Тръмп Хоуп Хикс потвърди, че разговорът се е състоял и посочи, че двамата са отбелязали “тесните връзки в икономиката, политиката и сигурността между Тайван и САЩ”.

БТА предава, че телефонният разговор, който се очаква да предизвика гнева на Китай, е напълно в разрез с практиката на САЩ, откакто те скъсаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и установиха връзки с Пекин. Белият дом побърза да потвърди подкрепата си за политиката на “един Китай”, предаде Франс прес. “Няма никаква промяна в позицията ни”, коментира говорителката на Съвета за национална сигурност Емили Хорн.

Цай Ингвен беше една от четиримата лидери, с които Тръмп разговаря вчера. Останалите бяха президентите на Афганистан и Филипините Ашраф Гани и Родриго Дутерте и сингапурският премиер Ли Сян Лун.

Междувременно, Сената на САЩ удължи сакнциите срещу Иран с още 10 години. Според официална позиция на Техеран, това е нарушаване на историческото споразумение по иранската ядрена програма от 2015 г.

“Удължаването на санкциите от американския Конгрес е нарушение на споразумението. Ще го докладваме на иранската комисия, която следи прилагането на споразумението”, гласи изявление на говорителя на иранското външно министерство Бахрам Гасеми, излъчено по телевизията.

Членове на Конгреса и представители на американските власти казаха, че подновяването на закона за санкциите над Иран, който бе одобрен единодушно вчера, не нарушава споразумението, според което Ислямската република ограничи ядрената си програма в замяна на премахване на санкции.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей предупреди през ноември, че удължаването на санкциите ще е нарушение на споразумението и заплаши да вземе ответни мерки. “Американското правителство носи отговорност за спазването на международните си ангажименти. Президентът на САЩ прие да използва властта си, за да предотврати такива мерки”, каза Гасеми, цитиран от държавната информационна агенция ИРНА.

Действащият закон за налагане на санкции на Иран ще изтече на 31 декември, ако не бъде удължен. Белият дом не настоява за удължаване, но и не е изразил сериозни възражения. Някои помощници на конгресмени казаха, че очакват президентът Барак Обама да подпише удължаването.

Избраният за президент Доналд Тръмп се обяви против споразумението по иранската ядрена програма в предизборната си кампания, припомня Ройтерс. / The Foreign Insider

Бултаймс

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023