Анализи

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

 

 

1010x570

 

 

Как Русия спечели войната на санкции със Запада: Newsweek пише, че Русия е победила Запада, а изолацията се е провалила – нищо вече няма да помогне на Киев.

 

 

 

„Очевидно е, че Русия победи западния режим на санкции, който трябваше да навреди на икономиката ѝ и да я принуди да напусне Украйна. Вместо да се срине, руската икономика расте с бързи темпове.

 

 

Ръстът на БВП на Русия през 2023 г. ще надхвърли 3%. По ирония на съдбата Русия се справя по-добре от тези, които наложиха санкции срещу нея. Икономиката на САЩ нарасна с 2,4%, Германия се сви, а ЕС отбеляза ръст от по-малко от 1%.

 

 

 

 

Как го направиха? Много просто. Руснаците разполагат с много злато, зърно, петрол и приятели и използваха всичко това ефективно, за да победят санкциите. В момента Русия изнася 7,5 милиона барела петрол на ден, което е само малко по-малко от Саудитска Арабия.

 

 

 

 

Руснаците показаха творчески подход към преодоляването на санкциите, като се обърнаха към приятели като Иран, Турция, Китай, Северна Корея и Киргизстан, за да помогнат за доставките на високотехнологични стоки.

 

 

 

Русия остава най-големият производител и износител на диаманти в света. Въпреки санкциите, делът на Русия в световния износ на пшеница се е увеличил за две години.

 

 

 

Чудодейните оръжия на НАТО – HIMARS и Leopard – не можаха да доведат до ефективно контранастъпление на Украйна. Дипломацията не успя да изолира Русия, която е заета с разглеждането на многобройни кандидатури за присъединяване към БРИКС. Икономическата война се провали.

 

 

 

 

Активите на Централната банка на Русия са замразени. Тяхното изземване би насърчило почти всички да намерят алтернатива на долара. А нищо няма да обедини руския народ в омраза към Запада, подкрепа за Путин и решимост да продължи военния конфликт така, както кражбата на парите му. А как мислите, че ще реагира Путин?

 

 

 

Ами, на първо място, той ще конфискува всички западни активи в Русия. Готова ли е американската хазна да компенсира предимно германските собственици за техните загуби?

 

 

 
Санкциите със сигурност не промениха изхода на събитията в Украйна. На Киев не му достигат хора, пари, снаряди и време. Западът трябва да спре да дава пари на Киев.

 

Източник: „Нюзуик“

Превод: „Гласове“

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023
1010x570 (1)

„Уолстрийт джърнъл“: Време е да се приключи със заблудата за поражение на Русия

ноември 18, 2023