Анализи

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

 

nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

Руските войски са поели инициативата в голяма част от бойното поле в Украйна, както се вижда от руския напредък близо до Авдеевка, Бахмут и Маринка в Донецка област, както и в района на Купянск в Харковска област, пише „Ню Йорк таймс“.

 

 

 

 

Напредъкът на Русия край Авдиивка (Донецка област), както и около Бахмут и Маринка в същата област и Купянск в Харковска, показват, че Русия твърдо е поела инициативата в голяма част от бойното поле.

 

 

 

Това пише „Ню Йорк таймс“, като според изданието тъкмо малките успехи на руската армия подтикват властите в Киев да обмислят решението за мобилизиране на до 500 хил. военни за изтощителните сражения догодина.

 

 

 

За мобилизация, обхващаща 450-500 хил. души, говори в годишното си обръщение тази седмица и украинският президент Володимир Зеленски. „Това е сериозен брой“ и все още са нужни аргументи, за да бъде прието предложението, отправено от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, каза той.

 

 

 

По-рано тази седмица ръководителят на военното разузнаване Кирило Буданов каза, че не вижда алтернатива на мащабна мобилизация. Киев внимава с подобни мерки, за да не предизвика социално напрежение.

 

 

 

Сраженията за почти опустялото днес градче Авдиивка и околностите започнаха през октомври. Макар и с променлив успех, Москва вече е овладяла около 11 кв. км в околностите според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

 

 

 

Украйна в замяна говори за руски загуби от 12 хил. души на изток в последните два месеца. Ако Русия обаче овладее Авдиивка, това би било стратегически успех за Украйна и пробив в отбраната ѝ в района, но и удар по бойния ѝ дух: още от опита на проруските и подкрепяни от Москва сепаратисти през 2014 г. градчето не попада в руски ръце, продължава американският вестник.
Ако Русия действително си връща инициативата, това няма да е различно от миналата зима, макар настъплението ѝ в различни точки на фронта в Източна Украйна да не увенча с успех.

 

 

 

 

Година по-късно моментът е труден за Украйна и заради опасенията, които пораждат блокираните от политически разногласия помощи от Европейския съюз и Съединените щати в размер на десетки милиарди долари. Русия междувременно се възползва, като разчита на численото превъзходство. Майор, сражаващ се към Националната гвардия в Авдиивка, казва: „Бих казал, че мотото на атаките им е „Имаме повече хора, отколкото вие – боеприпаси, куршуми, ракети и снаряди.“

 

 

 

Опустошени са и градове като Купянск на север, при неукротими атаки на Русия от север и изток, пише „Дневник“. Атаките от Бахмут (в началото на годината) до Авдиивка (днес) са дали на Русия възможност да овладее повече територия от изгубената през 2023 г., сочи анализ на естонското министерство на отбраната.

 

 

Това обаче не променя баланса на силите из основи: фронтовата линия почти не се е преместила тази година.

 

Глас нюз бг

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023
1010x570 (1)

„Уолстрийт джърнъл“: Време е да се приключи със заблудата за поражение на Русия

ноември 18, 2023