Анализи

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

 

phpzbdpk7_559x345

 

 

В Москва пукат тапи от шампанско, пише авторитетното издание Politico.

 

 

Обкръжението на руския президент Владимир Путин злорадства заради изтичането на информация на тайни разговори между високопоставени германски военни за изпращане на оръжия с далечен обсег „Таурус“ в помощ на Украйна. По-рано днес Кремъл извика германския посланик, за да му направи забележка.

 

 

 

Разкритията са срам за германските военни, докато съюзниците от НАТО ги натискат заради всеобщия провал в областта на сигурността, и същевременно служат като пропагандна победа за Кремъл, чиито съмишленици побързаха да се похвалят, че сеят раздор в Берлин, пише Politico.

 

 

В записа  висшият военен състав на Германия обсъжда възможни доставки на ракети „Таурус“ за Украйна. Най-деликатната част от изтеклия разговор обаче включва началника на германските военновъздушни сили Инго Герхарц и бригаден генерал Франк Графе, които обсъждат дали ракетите биха могли да достигнат „моста“, вероятно визирайки Керченския мост, по-известен като Кримския мост – критична връзка между окупирания от Русия Крим и континентална Русия.

 

 

 

Германия потвърди, че изтичането на информация е автентично, както и че ще проведе вътрешно разследване, което предизвика огромна буря на Запад и възторг в Москва.

През почивните дни говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че изтеклите разговори са доказателство за вътрешен разрив в германското правителство и политическия елит. „Това показва, че в Германия няма единна власт. Това е пряко доказателство за липсата на демокрация“, каза тя.

 

 

 

Бившият президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, както обичайно, отиде по-далеч, отбелязва Politico.

 

 

 

„В края на краищата нашите вечни противници – германците – отново се превърнаха в заклети врагове. Вижте колко внимателно и с какви подробности фрицовете обсъждат нападенията на наша територия с помощта на ракети с голям обсег, избират целите за поразяване и най-вероятните начини за нанасяне на максимални вреди на нашата Родина и нашия народ. Призивът на Великата отечествена война отново стана актуален: „СМЪРТ НА ГЕРМАНСКО-НАЦИСТКИТЕ ОКУПАТОРИ!“ – написа той в Телеграм.

 

 

Самият Путин все още не е коментирал изтичането на аудиозаписа, но говорителят му Дмитрий Песков предупреди днес, че „самият разговор подсказва, че в недрата на Бундесвера се обсъждат по същество и конкретно планове за удари по руска територия“.

 

 

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че днешната среща между посланика на Берлин и външното министерство на Кремъл е била посветена основно на изтичането на информация. Германия отрече, че посланикът е бил извикан, и заяви, че това е било „покана за разговор по различни двустранни теми“. 

 

 

 

На свой ред германският канцлер Олаф Шолц не е склонен да изпрати на Украйна ракети с голям обсег на действие, опасявайки се, че Германия рискува да бъде въвлечена във войната с Кремъл. Според експертите по германско-руските отношения засега Москва използва изтичането на аудиозаписа предимно за пропагандни цели, тъй като в него липсват конкретни военни подробности.

 

Оф нюз

Анализи

More in Анализи

1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023
1010x570 (1)

„Уолстрийт джърнъл“: Време е да се приключи със заблудата за поражение на Русия

ноември 18, 2023