Коментари

След изборджиите на границата останаха мигантите. Какво ще правим, ако Ердоган ги пусне?

След изборджиите на границата останаха мигантите. Какво ще правим, ако Ердоган ги пусне?

мигрантиimage81

Изборите приключиха. Сега започват дните за размисъл. А иначе си имаме ден за размисъл преди изборите. Победителите вече стягат правителство и коалиция. Сега вече обещанията ще почакат. Ще почакат, защото изборите свършиха.

Какво обаче не се вижда, но бошува под повърхността. През последната седмица умишлено вниманието на цялата държава и общество бе насочено към намесата на Турция чрез партия ДОСТ. И така с много шум се постигна определен резултат. ГЕРБ запази първото място, ДПС победи ДОСТ, а патриотите вече са незаобиколим коалиционен фактор. Това е резултата от кампанията срещу ДОСТ.

А иначе и автобусите и гласуващите в Турция си ги има при всички избори. Само че този път тези механизми заработиха срещу ДПС. Ето този въпрос ще стои на дневен ред пред българските политици. Защо сега, а не и при предишни избори?

В началото на прехода Ахмед Доган изрече една своя фраза, която определи пътя на България за Европа – през Босфора. Днес Босфора е отново актуален. През Босфора минава пътя на бежанците и емигрантите за Европа. С други думи от властелина на Босфора зависи дали тези огромни човешки маси няма да достигнат до българската граница. По всичко личи, че властелинът на Босфора има отношение към изборите в България. По всичко личи, че той ще запази интереса си към България и нашия политически живот.

Референдумът в Турция предстои съвсем скоро и Ердоган ще има предостатъчно време за да разгледа някои особености от българския политически живот. Това е самата истина. Тя не е добра за България, но е истина. Истина е също така, че амбициите на Ердоган са огромни. Огромни са и възможностите му. Той е политически играч от световно измерение. Като всеки такъв си има и своето его. Някои ще кажат, че какво трябва да ни вълнува неговото его и неговите възможности? И ще сбъркат.

Да допуснем само, че властелинът на Босфора придвижи 50 000 бежанци и емигранти към българската граница. Ако реши, той ще го направи. Какво ще правим тогава в нашата държава? Кой ще спре тези маси от хора? Ами Турция може да ни пожелае както се спираха автобусите с изселници, така да спираме и бежанците и емигрантите. Те могат да бъдат точно толкова, колкото се предвиждаше да бъдат и изселниците, които трябваше да пристигнат в България и да гласуват – 50 000.

Време е вече в България да почнем да калкулираме и алтернативните разходи в политиката, т.е. пропуснатите ползи. Време е вече българските политици да се научат да решават сложни системи от политически уравнения. Например едно такова уравнение е българската граница. Тя освен автобуси с изселници познава и бежанци и емигранти. Тежко и горко, ако вместо автобуси с изселници ни се наложи да посрещаме същия брой, че даже и по-голям, бежанци и емигранти.

С други думи резултатът от българските избори ще зависи от отношението на Ердоган по въпроса с бежанците и емигрантите. И ако си мислим, че той не го знае, то явно сме абсолютни наивници.

Източник: Епицентър.бг, Петко Добрев – историк

Коментари

More in Коментари

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024