Европа

Аз искам импийчмънт на Юнкер и цялата Европейска комисия!

Аз искам импийчмънт на Юнкер и цялата Европейска комисия!

Juncker3

ЕП ще иска  ЕК да бъде изправена пред Съда на Евросъюза за неизпълнение на задълженията и самоуправство.

Правото на ЕС изисква, щом ЕК установи липсата на визова реципрочност, да въведе визи отново за гражданите на държавата, която изисква визи от граждани на ЕС-в случая САЩ и  Австралия.

Вашингтон продължава да изисква визи за гражданите на пет държави от ЕС – България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

ЕК не спази това изискване и обясни, че би било твърде скъпо.

През март ЕП прие резолюция, с която призова ЕК в срок от два месеца да върне визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Досега комисията не се е съобразила с настояването на евродепутатите.

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент сега иска от правната комисия становище дали Европейската комисия да бъде изправена пред Съда на ЕС. Аз, искам импийчмънт на Юнкер и цялата Европейска комисия.

Ако правната комисия се произнесе положително, решението трябва да бъде взето на пленарна сесия на ЕП вероятно наесен. В случай, че ЕП подкрепи подобна възможност, ЕК ще бъде съдена за това, че не е въвела визи за граждани на САЩ, след като Вашингтон продължава да изисква визи за гражданите на пет държави от ЕС – България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

Говорител на комисията днес поясни, че би било „контрапродуктивно“ връщането на визите за гражданите на САЩ. Говорителят добави, че въпросът ще бъде обсъден отново от еврокомисарите „до края на декември“.

Време е ЕС да спази собственото си законодателство. Всяко българско правителство може законно да поиска от европейските институции да наложат визи за граждани на САЩ и Австралия.

Проблемът е колкото във Вашингтон, още повече в слугинажа на Брюксел, София и Букурещ и другите потърпевши.

През лятото на 2015 год. Европейският съд в Люксембург отвори вратата към въвеждането на визи за гражданите на САЩ и Канада и Австралия, след като отхвърли жалба на Европейската комисия за отмяна на членове от европейското законодателство, писа ureport.bg.

Ръководното тяло на Европейския съюз искаше отмяната на процедури, които засягаха ролята ѝ като изпълнителен орган в процеса по оценка на исканията на страните членки и налагането на визов режим на трети страни.

Според обжалвания регламент, ако трета страна прилага изискване за виза за гражданите на поне една държава-членка на ЕС, засегнатата страна може да поиска от ЕК да приеме акт, който да замрази временно освобождаването от изискване за виза за период до шест месеца.

Съдът в Люксембурт отхвърли жалбата на Комисията и нареди тя да плати съдебните разноски. С това регламентите остават в сила и ЕК би трябвало да разглежда исканията да въведе визи за страните като САЩ и Австралия, които продължават да изискват визи от отделни държави-членки на ЕС.

Всяко българско правителство, когато имаме такова, може законно да поиска от европейските институции да наложат визи за граждани на САЩ и Австралия.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

БУЛТАЙМС

Аз, искам импийчмънт на Юнкер и цялата Европейска комисия

 

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024