Европа

Бунт на потъващия кораб: И Чехия отказа да се подчини на ЕС – няма да приема бежанци и мигранти!

Бунт на потъващия кораб: И Чехия отказа да се подчини на ЕС – няма да приема бежанци и мигранти!

БУНТ1496728181-1
Властите в Чехия официално се противопоставиха на договореностите с ЕС и взеха твърдо решение да не участват в програмата за преразпределение на бежанци, предава Deutsche Welle. В понеделник чешкото правителство реши до септември тази година да не приема повече бежанци.
Точно тогава трябваше да приключи проектът на блока, според който държавите членки имат определени квоти за прием на мигранти, пристигнали в Италия и Гърция.
Министерството на вътрешните работи на Чехия мотивира отказа си от участие в програмата с това, че „системата за разпределение на бежанците не работи“ и „ситуацията със сигурността се е променила“ след терористичните актове в Европа.
Нещо повече – чешкото правителство смята, че е по-добре да плати глоба от няолко милиона евро, отколкото да приеме 1600 мигранти.

По споразумение от 2015 г. Европейската комисия иска страните членки на ЕС да приемат общо 160 000 бежанци от Италия и Гърция, припомнят агенциите.

Обаче няколко страни като Чехия оспорват решението, а някои отказват да приемат мигранти по тази схема на преразпределение.

Към края на май Чехия е приела само десетина мигранти от общо 2691, каквато е нейната квота, по данни на агенция ЧТК.

Критика към „цялата система“ с квотите

Страната няма да приема повече мигранти до изтичането на плана за разпределение през септември, заяви днес вътрешният министър Милан Хованец.

„Поради влошеното положение със сигурността и дисфункционалността на цялата система, правителството одобри предложение да се спре тази система за Чехия. Това означава, че Чехия няма да приема мигранти за преразпределяне от Италия и Гърция“, каза Хованец след заседание на кабинета.

Той добави, че чешкото вътрешно министерство ще координира защитата на страната от всякакви действия на ЕС срещу нея по този въпрос.

През октомври в Чехия ще има парламентарни избори. Имиграцията е деликатна тема, като повечето чехи са против приемане на хора от мюсюлмански страни.

Съдебен проблем

Полша, Унгария и Словакия вече отказват да приемат бежанци по схемата с квотите. Словакия и Унгария оспорват квотите в Съда на ЕС.

Европейската комисия заяви, че ще реши този месец дали да заведе дела срещу страните, които отказват да поемат своята квота мигранти.

По цялата квотна схема до момента в ЕС са преразпределени по-малко от 18 500 души, отбелязва Ройтерс.

БЛИЦ, ДИР. БГ

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024