Анализи

Сп. „Икономист“: Бизнесът в България да се подготви за разрастващи се протести срещу корупцията

Сп. „Икономист“: Бизнесът в България да се подготви за разрастващи се протести срещу корупцията

 

коноbig_22

 

 

Скандалът с луксозните апартаменти на ниски цени може би провали възможността Борисов да изпълни едно от предизборните си обещания – да прекрати мониторинга от Европейския съюз.“ Това казва списание „Икономист“ в последния си брой в статия под заглавие „Тайни и лъжи; Политически скандал с луксозни жилища в България; Бляскавите апартаменти изискват обяснение“, пише dnevnik.bg.

 

 

 

 

Тя съвпада със същото твърдение от „Икономист интелиджънс юнит“ (EIU), но анализаторите отправят и предупреждение към бизнесмените за появата на нов риск за дейността им – разрастващи се протести срещу корупцията в правителството, които може да се насочат и срещу фирмите им, ако те се окажат замесени в афери с управляващите.

 

 

 

Макар да определя вероятността това да се случи като умерена, с умерени последици и относително ниска степен (9 при 25 максимална) на въздействие върху дейността им, анализаторското звено на групата „Икономист“ добави този нов сценарий към оценките си за рисковете в България само ден след като на 14 май бе разпространен редовният подробен доклад на EIU.

 

 

 

 

 

„Това са сценарии за потенциално развитие на събитията, които може значително да променят средата за правене на бизнес в следващите 2 години“, казват авторите и припомнят, че препоръките им се основават на анализ на движещите сили в тези процеси и контекста, в който те се случват.

 

 

 
Публикацията на списанието за „Апартаментгейт“ е сред по-големите истории в броя и започва с описание на сградата „Летера“ и изписания на нея псалм „Който живее под покрива на Всевишния, той ще пребъдва под сянката на Всемогъщия“ и уточнение, че малцина българи биха го прочели, защото е написан на глаголица. „Но Цветан Цветанов, собственик на луксозен апартамент в „Летера“, сигурно би искал да се приюти на някое по-потайно място.“

 

 

 

 

Авторите разказват подробно кой е засегнат дотук от оставки и проверки и подчертават, че „скандалът с апартаментите ядоса българите, макар че сумите, за които става дума, са далеч по-малки от други корупционни афери като рухването за милиард долара на обвързаната с политици Корпоративна търговска банка през 2014 г.“.

 

 

„И КПКОНПИ вече е компрометирана“

 

 

Обяснява се и схемата, чрез която може да се перат пари от корупция и се посочва, че докато медиите в България са се фокусирали върху подробности като недекларирани тераси, големият въпрос е откъде купувачите имат такива пари. Изданието припомня за въвеждането преди 12 години на механизма за наблюдение върху реформите в правораздавателната система и борбата с организираната престъпност и корупцията и че Румъния е постигнала поне някакви резултати.

 

 

 

 

„България от самото начало избягва да предприеме нещо сериозно. Сегашната комисия за борба с корупцията от началото на 2018 г. е трети опит – предишните версии постигнаха малко и бяха разпуснати под натиска от ЕС за реформи. Ръководителят ѝ сега е разследван и новата ѝ версия е също толкова компрометирана.“ (Бел.ред. – авторите вероятно имат предвид Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и нейния председател Пламен Георгиев.)

 

 

 

„Може да има масови протести като през 2013-2014“

 

 

В новия сценарий на „Икономист интелиджънс юнит“ се посочва, че „основният политически риск за България произтича от политическите спорове между ГЕРБ и коалиционните им партньори, които имат разминаващи се възгледи за отношенията с ЕС и за ролята на държавата“. След корупционния скандал „Апартаментгейт“ се появи перспектива за по-широки демонстрации срещу корупцията, допълват анализаторите.

 

 

 

 

Те обясняват, че става дума за употреба на „правителствено влияние с цел придобиване на луксозни апартаменти в София под пазарните цени“ и че това е само поредният от поредицата корупционни скандали, засегнали ГЕРБ.

 

 

 

 

„Увеличава се вероятността от масови протести, подобни на тези в Румъния през 2017 г. и в България през 2013-2014 г. Скандалът попари очакванията България да напусне механизма за мониторинг до края на 2019 г. и изтъкна слабостта на правителството, като одобрението за премиера Бойко Борисов падна до само 28%. Макар че е възможно избирателите да накажат ГЕРБ на евроизборите на 26 май, не са изключени разрастващи се протести срещу корупцията, особено ако правителството не падне.

 

 

 

Мащабът няма да е като в Румъния през 2017 г., защото правителството може да посочи конкретни стъпки в борбата с корупцията от 2014 г. насам, когато ГЕРБ се върна на власт. На второ място, разследването на „Апартаментгейт“ е ограничено до частни покупки на правителствени представители, което не засяга директно върховенството на закона, какъвто беше случаят в Румъния, където протестът избухна след предложение на закон за декриминализиране на определени нарушения и амнистиране на осъдените за корупция“, пишат от EIU.

 

 

 

 

Препорката към предприемачите, абонати на EIU, е: „Протести може да се насочат срещу – и да объркат – дейността на правителството или на бизнес, уличен в корупционни разследвания. Бизнесът трябва да е бдителен за възможна корупция в делата си с управляващите, за да избегне разследване от властите или превръщане в мишена на улични протести“.

 

 

 

Серизоните рискове според EIU

 

 

 

В списъка с 18 сценария (включително този за разрастване на протестите срещу корупцията) с по-голяма вероятност да се случат са посочени следните:

 

 

– политически спорове водят до разпадане на управляващата коалиция (много голяма вероятност и максимален ефект 25 върху деловата дейност)

 

 

– качеството на обществените услуги продължава да спъва бизнес развитието (много голяма вероятност и силен ефект 20 върху деловата дейност)

 

 

– бавната и непрозрачна система за правораздаване увеличава разходите на бизнеса (умерена вероятност и среден ефект от 12 пункта върху деловата дейност)

 

 

– борбата с корупцията води до висока степен на намеса на държавата в бизнеса (умерена вероятност и ефект от 9 пункта върху деловата дейност).

 

 

Сред големите рискове за икономиката, идващи отвън, са посочени два. Първият е прерастването на търговския конфликт САЩ-Китай в мащабна търговска война – оценен е с много голяма вероятност да се случи. Вторият е финансов риск – подновени затруднения на международните финансови пазари водят до банкова криза в България.

 

Дневник, Петел

loading...
0

More in Анализи

91275-560x315-trim(0,0,489,367)

Die Welt: Военната сила на Русия е по-голяма от всякога. Страната на Путин е агресивна и непредсказуема сила

януари 31, 2020
путин федерално събрание

„Форбс“: Уолстрийт приветства реформите на Путин

януари 19, 2020
TUR35-678x381

Руски медии: Какво прави премиер неудачник на чужд празник?

януари 9, 2020
big_12d4f

„Шпигел“ с як шамар към властта у нас: Законът в България е това, което казва и заповядва Борисов

януари 4, 2020
русия768x432

Financial Times: Русия се връща в Куба, завладява енергетиката и основни отрасли на икономиката

януари 3, 2020
Борисов Путин

ТАСС: „Големият брат винаги прощава“: Защо Русия и България се карат?

декември 13, 2019