Политика

ГЕРБ обяви несъгласие с решението на ЦИК за Борисов: Смениха си решението на 180 градуса! ВИДЕО

ГЕРБ обяви несъгласие с решението на ЦИК за Борисов: Смениха си решението на 180 градуса! ВИДЕО

big_9

 

 

 

Преди минути ГЕРБ даде извънреден брифинг. Повод за него бе „среднощния хаос, създаден от ЦИК“. Причината е решението на ЦИК, което стана ясно след полунощ, Централната избирателна комисия първо отхвърли, а след едночасова почивка одобри заявленията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов от „Има такъв народ“ да не бъдат обявявани за избрани народни представители.

 

 

„В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и г-н Борисов, ЦИК щеше да създаде абсурд – Илко Стоянов, след като беше избран за кмет си подава заявление, че вече не желае да е народен представител, защото вече е кмет. При което ЦИК го блокира, но явно са получили среднощно обаждане от някой, за да разберат в стремежа си какаво искат да изчегъртат, че може да стане така, че те самите да бъдат изчегъртани от самите техни хора в ЦИК. Недопустимо е такова непрофесионално поведение от страна на ЦИК, което се основава основно на политическа реторика“, заяви Цветомир Паунов от ГЕРБ.

 

 

 

„Членовете в ЦИК трябва да изпълняват разпоредбите на законите и на Изборния кодекс в страната. Съгласно разпоредбите заявление, подадено преди изтичане на срока по чл.300 ал. 2 от ИК по същество представлява оттегляне на съгласие на кандидат за народен представител по чл. 255 ал. 1 т. 3 от ИК за участие в изборите за което е необходимо изискване за регистрация.

 

 

 

 

При положение, че такова не е на лице, ЦИК не може да обяви такова лице за избрано като народен представител от съответната кандидатска листа. На свое заседание ЦИК в момента, в който се докладва, че има подадено такова заявление от Бойко Борисов, за желанието да бъде наобявяван като избран за народен представител, ЦИК без всякакви правни аргументи, единствено само в политическа реторика, взима решение това заявление да не бъде гласувано и реално Борисов не е обявен за неизбран за народен представител. Тоест той трябва да остане като народен представител“, заяви Паунов.

 

 

Този състав на ЦИК е неадекватен, смята Тома Биков.



Политика

More in Политика

аец

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

май 29, 2024
румен

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

май 27, 2024
столт

Столтенберг от София: НАТО няма да участва във войната в Украйна, войски няма да пращаме

май 27, 2024
глава

Главчев ще разговаря на 4 очи с шефа на НАТО Столтенберг, военният Запрянов обяви България за „щит срещу руската заплаха“

май 26, 2024
грозев

Преследваният от шпиони на Кремъл Христо Грозев оплю Русия пред форума на НАТО, а проксита и агенти дебнат навсякъде

май 26, 2024
445220310_7986523271400555_6208818991686581076_n

Военният Запрянов козирува на форум на НАТО в София: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

май 25, 2024