Политика

Емоционалното слово, с което Вежди Рашидов оттегли номинацията си и вдигна на крака целия парламент

Емоционалното слово, с което Вежди Рашидов оттегли номинацията си и вдигна на крака целия парламент

1(6)_ 768x 1366

 

 

 

 

Вежди Рашидов разтърси парламентарната зала с емоциолна слово, с което оттегли номинацията си за председател на Народното събрание.

 

Най-възрастният депутат се извини на лидера на БСП Корнелия Нинова за техни спречквания в предишни парламенти.

 

Рашидов обяви оттеглянето си в изключително емоционална реч. Тя трогна депутатите и те станаха на крака и го аплодираха.

 

big_2cbe

 

Най-възрастният депутат председателства парламента, докато не е избран редовен председател.

 

„Длъжен съм да кажа нещо, което правя за пръв път в живота си, започна речта си Вежди Рашидов.

 

 

И продължи: Никога не съм слагал пред името си нищо и никакви звания! Ще бъда откровен, защото съм прям човек. Роден съм в кърджалийско село, бил съм в сиропиталище, завършил съм училище с отличен 6.

 

Академик съм на две държави – като почнете от Франция, та стигнете до Москва. Член кореспондент съм на БАН, където написах открито писмо да не бъда обсъждан за академик. Почетен професор съм на една чужда държава. Доктор хонорис кауза съм.

 

 

Всичко това съм премълчавал и ще ви кажа защо. Един прекрасен художник, Дечко Узунов, водят го при Пикасо. И го представят – това е големият български художник, професор, носител на наградата „Георги Димитров“, академик Дечко Узунов. Пикасо вдига ръка и казва: „Приятно ми е, Пикасо“.

 

Скъпи хора, доброто име, което си създаде човек, от това по-голяма титла няма.

Винаги съм се ръководил от максимата да напускам удоволствието, преди то да ме напусне. Има граници.

 

Днес се завъртя и моето име. Благодаря. Но преди това искам да благодаря на „Промяната“, защото направихте много голяма крачка.

 

Попитаха ме – може ли докато заработи парламентът и се състави, за малко или много време, в името на това българският парламент да се сглоби, да направите комисиите, да заработи…, казах на моите приятели и колеги – да, достатъчно е хората да желаят това да стане.

 

В началото имах едно малко усещане, че мога да жертвам част от годините си, защото имам още малко време да се нарадвам и на скулптурите, и на приятелите, и на внуците си… Това, че се връщаме на една изходна позиция… Тук се върти една топка за критериите, а когато говорим за критерии, трябва да говорим и за възможности.

 

 

От нищото няма как да станат тези критерии.

 

Скъпи колеги, за съм щастлив, ако днес изберете председател на парламента. Това касае съдбата на хиляди и хиляди, на милиони хора. Това не е шега, отговорността е страшно голяма. Както болшинството или малцинството ни изпрати тука, така и ще ни отхвърли.

 

Днес искам да ви помоля – първо да се извиня от тази висока трибуна. Имали сме остри влизания с госпожа Нинова. Затова ви моля на ми простите. Извинявайте, госпожо Нинова. И до днес ме гризе съвестта, че съм се държал така.

 
Аз оттеглям номинацията си.

 

Стойте при хората, защото много бързо намразват. Аз съм много обичан от хората човек. Това за мен говори, че съм оставил нещо добро у хората. Това говори, че тези хора винаги са били близо до мен.

 

Стойте до хората! В това е смисълът. Грижете се за тях! В това е смисълът. Защото иначе няма парламент, няма държава,“ завърши емоционалното си изказване Рашидов.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024